ellopták a villanypásztortEllopták a villanypásztort működtető adaptert és napkollektort Dunaszentmiklóstól. A félmillió forintos kárból pillanatok alatt többmiliiós lett, a a termésben hatalmas pusztítást végeztek a vadak.
Így lesz a félmillió forintos kárból többmilliós – mutat körbe dr. Kocsis Endre, a Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság elnöke a Dunaszentmiklós és Szomód közötti területen; egyelőre ismeretlen tettesek csütörtökre virradóra ellopták a földeket védő villanypásztort működtető adaptert és napkollektort.

Udvardi István és Molnár Csaba hivatásos vadászok társaságában elmondja, hogy a vadkárért a vadászati társaság felel, ezért vannak most különösen nehéz helyzetben, mert hiába, hogy a gazda nem vadkárt akar, hanem a termést, a megrongált kerítésen most ki-be járhat a vad, ezzel hatalmas károkat okozva.

Pénteken kilátogattunk a vadászokkal az érintett területre – a társasághoz tartozó földekből mintegy 130 hektárt kerítettek le, most harminckét hektárnyi terület mellől lopták el a villanypásztort –, és hiába csak egy napja történt az eset, már friss vadnyomokat találtak a kukoricában. Arra számítanak, hogy ezzel még nem ért véget a vadak károkozása, most virágzik a napraforgó, amely a szarvas egyik kedvenc eledele.

A villanypásztorral való körbekerítés 3-4 millió forintjukba került, de most még sem a vadásztársaságot ért lopási kár a legnagyobb gondjuk, hanem hogy védtelen a terület és az eszközök beszerzése legalább két-három hét. Mondják: ha a vad észreveszi, hogy nem ráz a kerítés, rászokik a védelem nélküli földekre, és teljes vadkárt okozhat, amelynek értékét most még meg sem tudják becsülni.

Minél előbb szeretnék beszerezni az ellopott eszközöket, és hiába tettek feljelentést a rendőrségen, valószínűleg összedobják a pénzt egy új vásárlására. Úgy gondolják, hogy a tettes ismerős lehet a környéken. Az ellopott holmikat csak szűk rétegben lehet értékesíteni, mert a vadásztársaságokon kívül csak állattartók használnak villanypásztort, ezért bíznak benne, hogy elkövető(k) előkerül(nek).

Forrás: Kemma