nyírfajd simogatóHa megvalósulnak a tervek, hamarosan ritka, egyedülálló élményben lehet része a Bánki Tájház és Arborétum látogatóinak: saját szemükkel is megnézhetnek egy olyan madárfajt, amely több mint száz évvel ezelőtt tűnt el Magyarországról. A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. ugyanis azt tervezi, hogy egy bemutatóhelyet – Nyírfajd simogatót – alakít ki Debrecen közelében – számolt be az elképzelésekről Kaknics Lajos vezérigazgató.
Tegnap Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára és Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató helyettese a helyszínen ismerkedett a tervekkel. A Bánki Tájháznál Dr. Juhász Lajos, a DE AMTC Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék tanszékvezetője, a nyírfajd visszatelepítési program egyik szakmai irányítója mutatta be a tervezett beruházást. A Nyírfajd simogató a becslések szerint mintegy 20 millió forintba kerül, az erdőgazdaság pályázati támogatást szeretne igénybe venni a megvalósításhoz.
A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. 2005-ben indított országosan egyedülálló nyírfajd visszatelepítési programot. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke mellett a Safari Club International Közép-Magyarországi Szervezete is segíti a kísérletet. Magyarország területén, a Nyírségben voltak utoljára nyírfajdok, az 1800-as évek végén azonban teljesen eltűntek a hazai erdőkből ezek a madarak. Az Ungi-Szatmári síkságon 1887-ig ezrével éltek nyírfajdok, de azt követően visszaesett a létszámuk. Az agrárkultúra terjeszkedése, a mocsarak lecsapolása és a nyírfaligetek visszaszorulása miatt lassan teljesen eltűntek ebből a térségből a madarak.
A programban nemcsak a gúthi és az egyeki nyírfajd-telep megtekintése kapott helyet. Berzsenyesen a hullámtéri erdők szerkezetátalakításáról tájékoztatták a NYÍRERDŐ szakemberei Haraszthy Lászlót. Tiszadobon egy természetvédelmi terület élőhely rekonstrukcióját, a tiszavasvári erdőben pedig roncsolt élőhely helyreállítási munkálatait nézte meg a szakállamtitkár.