szarvasgombaRitka csemege, tíz-húsz centivel a föld alatt él. Kutyákkal vagy disznókkal keresik, és értékes szerelmi ajándéknak számít. Állítólag a szarvasbikák a bőgési — szerelmi — időkben ettől kapnak igazán nagy férfierőt. Ízletes és ritka, tehát nagyon drága. Ez a szarvasgomba. Valószínűleg kevesen gondolnánk, hogy Közép-Európa egyik nagy szarvasgomba-lelőhelye a Jászságban, Jászkisér határában, a Tomi-erdőben található. Miként valószínűleg azt sem, hogy nem minden erdő, és nem minden klíma kedvez ennek az „aranyárban” számítható gombaféleségnek. A százhatvannégy hektáros jászkiséri tölgyes ezen ritka helyek közé tartozik. Az erdőt kezelő Nagykunsági Erdő- és Fafeldolgozó (NEFAG) Zrt. hat-hét éve adta ki az első engedélyeket a nyári szarvasgomba gyűjtésére, és gyakorlatilag azóta küzd az erdőt dézsmáló tolvajok ellen.
— Két éve bekerítettük ezt a területet, hogy elejét vegyük a „látogatók" szabad garázdálkodásának — meséli Dégi Zoltán, a NEFAG Zrt. szolnoki erdészetének igazgatója, jászkiséri erdőjárás közben.— A maszek, szabálytalanul és engedély nélkül gyűjtők ugyanis nem csak azzal okoztak és okoznak máig nagy károkat, hogy elviszik a gombát. Gereblyével, kapával és más szerszámokkal feltúrják, feldúlják az avart, tönkreteszik a szarvasgomba élőhelyét. Az idén döntött úgy a cégvezetés, hogy komolyan a saját kezünkbe vesszük a gyűjtés és az értékesítés feladatát, és ezért megpróbáljuk megvédeni is az erdőt és a benne lévő szarvasgombát a kíméletlen tolvajoktól. Szerződtünk egy őrző-védő céggel, és most magasleseket építünk a kulcsfontosságú helyekre, hogy tökéletesen beláthatóvá váljon a terep.
Jászkisér környékén és a környező településeken ugyanis - a kerítés és az egyre szigorúbb őrzés ellenére - kész „iparággá" vált a szarvasgomba-lopás. Egész bandák,
nemritkán 5-10 tagú csapatok jönnek, még úgy is, hogy most már nemcsak kerítés, hanem a folyamatosan járőröző biztonsági emberek is őrzik itt az erdőt. Ismertek a „felvásárlók", és a családoknak jó kis jövedelemforrásul szolgál a környékbeli erdők kincse. A legutóbbi ilyen esetekről a SZOUON.hu web-oldalon olvashatnak.
A NEFAG betanított kutyával keresteti a szarvasgombát az erdejében. Egy kipróbált, régi partner, a felsőtárkányi Kiss Imre, a Snoopy nevű, labrador-vizsla keverék kutyájával fésüli át időről-időre az erdőt. Snoopy nagy találati biztonsággal dolgozik. Megkaparja az avart, és alatta a földet, ahol szarvasgombát érez, aztán megvárja a gazdit. Jutalomfalatért és dicséretért - mert hogy karikára vágott virsli lapul egy zacskóban a gazdánál, a derék jószág ezt szereti, nem a gombát.

Forrás: Új Néplap