vadászjegyA vadászati engedéllyel rendelkező mentorok életkora legalább 18 év kell legyen. MADISON - Wiconsini törövényhozók a jelenlegi 12 éves korhatárról 10 évre vinnék le a vadászati engedély beszerzésére  jogosult ifjak korhatárát. A módosítás indoklása: a Wisconsin állam vadászati kultúrájának megőrzésére tett erőfeszítések – jelentette az AP.

A közgyűlésen közfelkiáltással jóváhagyott tervezet értelmében bárki, aki elérte a tízéves korhatárt vagy a fölött van, felnőtt mentor társaságában anélkül vadászhat, hogy előtte biztonsági tanfolyamon, kiképzésen esne át. A felnőtt és fiatalkorú párosnak mindössze egy lőfegyvere vagy egy íja lehet, s a vadászat közben nem kerülhetnek egymástól karnyújtásnyinál távolabb. A vadászati engedéllyel rendelkező mentorok életkora legalább 18 év kell, hogy legyen.
A törvénytervezet egyik szorgalmazója szerint fontos, hogy a fiatalokat bevonják a vadászati tevékenységbe, a javaslat az állam vadászati kulturájának továbbadásáról, átörökítéséről szól.
A mentori programot nemcsak fiatalkorú vadászok bevonására tervezték, azokat a felnőtteket is szívesen látnák, akik tesztelni szeretnék tudásokat. Több nő részvételére is számítanak.
A tervezetet a szenátus 27-6 arányban fogadta el, és már Jim Doyle kormányzó előtt van, aki - a szóvivője szerint - támogatni fogja a törvényjavaslatot.
Az USA harminc államában a vadászatnak jelenleg nincs alsó korhatára, 28 állam pedig wisconsini javaslathoz hasonló gyakornok programot alakított ki. Ezekben az államokban az alsó korhatár, a biztonsági követelmények és az engedélyek díja mind eltérőek.
Minnesotában például nagyvadra már most is vadászhatnak akár 10 éves gyerekek is, nagykaliberű tűzfegyverrel vagy sörétes puskával, anélkül, hogy előtte vadászati képzésben vagy lőfegyver használati biztonsági tanfolyamon vennének részt.
A fiatalok csakis vadászengedéllyel rendelkező felnőtt közvetlen felügyelétével vadászhatnak, s a felnőttnek pátrfogoltuk közvetlen közelében, tőlük „karnyújtásnyira” kell tartózkodnia.
Szülői felügyelettel vagy törvényes képviselőjük jelenlétében a 10 évesek vagy még kisebb gyerekek apróvadra is vadászhatnak Minnesotában.
A wisconsini intézkedések válaszlépések a vadászok számának csökkenese miatt kialakult  aggodalmakra, mivel a korosodó „baby boom” generáció lassan felhagy a sporttal, a fiatalok pedig elvesztik érdeklődésüket a vadászat iránt. A program szeptember 1-én indul, még idejében az őszi szarvasvadászati szezon előtt, ami tavaly 640 ezer vadászt vonzott az államba.

Forrás: ForestPress