szarvasAz őzek üzekedéséig, azaz július közepéig nem dörögnek a fegyverek a gemenci erdőben. Augusztus második felében is csak neszelnek a vadőrök, akkor a szarvasnász miatt.
Szünetel az őzbakok vadászata Gemencben. Magyarországon április közepétől októberig lehet lőni a hivatásos vadászok által arra érdemesnek minősített egyedeket. A gemenci rengetegben augusztus első felében véget ér az őzles, hogy elcsendesedjen az erdő. Nyugalomra van szükségük a szerelmes szarvasbikáknak, melyek vadászata az ősz első napján indul.

– Amennyiben az időjárás engedi, július közepén, az üzekedés beindultával ismét fogadunk vendégeket. Egyelőre a terveknek megfelelően alakulnak a számok. Összesen száznyolcvan bak kerülhet terítékre, százharminckét daliát már elejtettek a vendégek. Nagy zsúfoltság nincs, ebben az ágazatban is érződik a recesszió. Ám annyi nimród érkezik még hozzánk, hogy eleget tegyünk a vadgazdaként ránk rótt kötelezettségnek. Ami a méreteket illeti, kiemelkedő trófeával nem tért haza egyetlen puskás sem. Viszont több, jó közepes őzbak esett, így az átlagsúly 287 gramm. Tavaly 293 grammos átlaggal zártunk, de akkor két rendkívüli bakot is lőttek nálunk, ezek trófeája 500 grammnál is többet mutatott a mérlegen – válaszolta kérdésünkre Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője.

Gemencben az igazi vadászat szeptember elsején kezdődik. Bőgő bikára puskázhatnak akkortól a vendégek. Éppen ezért a hivatásos vadászok már a szarvasokat is lesik. Igaz, egyelõre nehéz felbecsülni a minőséget, hiszen még az idősebb gímek agancsa is barkában van. Az osztályvezető tapasztalatai szerint a szúnyogos esztendőkben nem szoktak nagy súlyú agancsot felrakni a bikák. Zavarja és stresszeli ugyanis a szarvasokat a vérszívó had.

A vihar gyorsabb volt az engedélyezőknél

Nem nagy bizakodással, de megkérte a szúnyogirtási engedélyt idén is a Gemenc Zrt. a területileg illetékes három környezetvédelmi felügyelőségtől. A nagy 2006-os árvíz idején hiába próbálkoztak, most viszont bizonyos részekre megkapták a jogosultságot a gyérítésre. Ám a természet gyorsabban intézkedett, mint a hivatalnokok serege. A nagy viharok nyomán megcsappant a szúnyoghad, így már nem érdemes mesterségesen beavatkozni. Érdekességként említették a Gemenc Zrt.-nél, hogy Béda-Karapancsán csak a szolgálati lakásnál kaptak engedélyt a vérszívók aprítására, a vadföldekre nem. Ugyanakkor amennyiben szükség lesz rá, természetesen jövőre is megkérik az engedélyeket mindhárom hatóságtól a gyérítésre.

Forrás:Baon