fraknó vár vadászati kiállításHaydn és a vadászat címmel rendez koncertet vadászati kiállításához kapcsolódva Fraknó várában (Burg Forchtenstein) a burgenlandi Esterházy Magánalapítvány június 26-án, pénteken este.
A grazi Vezzoso barokk együttes olyan Haydn-műveket ad elő korabeli hangszereken, amelyek illeszkednek a kiállítás témájához, a vadászathoz. Fölhangzik Haydn Esz-dúr és D-dúr divertimentója két kürtre és vonósnégyesre, egyik vonóstriója, valamint Hoffmeister Quintet vonósokra és kürtre című műve - tájékoztatta az MTI-t Kalmár Mária, a program szervezője.

A kiállítás Hercegi hallali - Vadászat az Esterházy-udvarban címmel mutatja be az Esterházy család 280 darabos fegyvergyűjteményét, amelyet először láthat a nagyközönség - mondta el az MTI-nek Kovacsics Katalin, a magánalapítvány munkatársa, magyarázatként hozzátéve, hogy a tárlat címében szereplő hallali szó a vadászlegény végső kürtjele a vadászat megkezdésére.

A látogatók a fegyverek mellett megcsodálhatják az Esterházy hercegi család négy évszázadon át használt vadászati kellékeit, porcelánokat, bútorokat, elejtett és kitömött vadak és madarak sokaságát, vadászkutyákról készített festményeket.

Látható a tárlaton az 1756-ban kialakított schützeni Esterházy-vadasparkról készült festmény is, amely az egyik legnagyobb XVIII. századi, vadászatot segítő vadaspark-ábrázolás, vagyis térkép Európában. A három méterszer hét méteres vásznat öt éve találták meg a vár padlásán összetekerve, s két évig restaurálták.

Esterházy Alajos herceg Indiában a XIX. század végén elejtett tigrisének a preparált bundája is megcsodálható a kiállításon. A bőrt Ferenc József császárnak ajándékozta, majd onnan Erzsébet királyné, becenevén Sissi hálószobájába, az ágya elé került.

Forrás: Prae