mérgezett szarvasKét elhullott vad maradványait találta meg maglócai földjén Farkas Géza. Egyelőre nem tudni, mi okozta pusztulásukat, a vadászok bevizsgáltatják a tetemeket.

Két vad tetemét, egy szarvasbikáét és egy őzsutáét találta meg a maglócái határban a minap Farkas Géza helyi gazdálkodó. Az állatokon külsérelmi nyom nincs. A gazda arra gondol, mérgezés végzett velük, esetleg valamilyen járvány. A területen vadászó társaságot értesítette, akik bevizsgáltatják a dögöket.

- A szarvas és az őz tetemére Maglóca és Barbacs között, közel a Keszeg-érhez bukkantam rá.
Növényvédő szertől biztosan nem pusztultak el, mivel olyanokat nem használtunk, melyek veszélyeztetnék a vadállományt. Nagyon sok szarvas van mifelénk mostanában, a múltkor egyik földemen tizennyolcat számoltam össze - újságolta Farkas Géza.

 Talán szándékos mérgezés áldozatai lettek, vagy az ivóvizükbe került valami. Körül kell nézni a környéken, hátha több elhullott vadat is találni. Érdekes ugyanis, hogy ennyire közel múlik ki két nagy testű állat.
Az elhullott vadak jelentős értéket is képviselnek. Egy kifejlett, golyóérett, megfelelő trófeával rendelkező szarvasbika kilövéséért a bérvadászok ugyanis akár több százezer forintot is fizetnek. Az őzsuta kilövéséért pár tízezer forintot kérnek a társaságok.
Csépi László, a területen vadászati joggal rendelkező Tóközi Vadásztársaság vadőre a Kisalföldnek elmondta: állatorvossal mintát vetettek a tetemekből. Ezeket bevizsgáltatják, hogy kiderüljön az elhullás oka. A maradványokat elszállíttatják.

Forrás: Kisalföld