barnamedve támadásokAz erdõ alatt lakó albisiak között ritka, aki nem látott medvét, hiszen egy-egy példány minden évben lelátogat az erdõhöz legközelebb levõ házak közé, hol a gyümölcsösöket, hol pedig a kukoricásokat dézsmálva meg. A legutóbbi medvés találkozás azonban mégis felkavarta a kedélyeket a Csernátonhoz tartozó településen, ugyanis az állat fényes nappal, a kora délutáni órákban ijesztett rá Bakcsi Csilla nyugalmazott tanárnõre és barátnõjére, Vizi Terézre.
Barnamedve tanyázik az albisi régi temetõben, derült ki nemrégiben, amikor a vadállat megkergetett két idõs hölgyet, akik a sírokat mentek gondozni. Az asszonyok gyanútlanul vágtak neki a házak között a temetõdombnak, Pilbát Barna kertje mellett haladva, amikor az egyik bokor mellõl rájuk bõgött a kétlábra ágaskodó medve.
– Mint egy tehén úgy bõgött, s ha a nyílt téren legyünk, biztos ránk ront, de az az igazság, hogy fejvesztve menekültünk be a szomszédhoz, aki azonnal elengedte a nagy kutyáját – mesélte élete legijesztõbb történetét a tanárnõ. – Még másnap sem voltam jól a történtek után, és azóta nem merünk kimenni a temetõbe. Volt, aki a dögkertnél három boccsal látta a medvét, a szomszéd pedig a kertje végében is, ahová rendszeresen bejár, feltúrva az összes hangyabolyt. Mi a bocsait nem láttuk, nem tudom, egyáltalán ugyanarról a medvérõl van-e szó.
Pilbát Barna a kutyáival kísért el bennünket a kertje szomszédságában levõ temetõrészre, együtt vettük szemügyre a medve látható nyomait, a letaposott füves részeket, a feltúrt hangyabolyokat, a kiásott vadméh üregeket, no és persze az ürülékét.
– Az idén még nem okozott kárt a faluban senkinek, de a tavaly a kertemben az összes szilvafát megdézsmálta, s a kukoricásomnak nagy részét is letiporta – panaszolta el a dálnoki származású férfi. Õ nem fél, de már-már személyesnek mondható tapasztalata van arról, hogy a medve nem játék, ugyanis édesapját 1978-ban a dálnoki erdõrészen támadta meg a bundás, súlyosan megsebesítve a hátát, anynyira, hogy önkívületi állapotban került kórházba.
Az albisi medvekaland sokkal szerencsésebbnek bizonyult, mint a tavalyi csernátoni medvetámadás. Akkor a medve a 11-es országúttól alig száz méterre levõ portára tévedt be, és támadt a ház lakójára, alaposan megsebesítve annak karját.

Forrás: Székelyhírmondó