gemenci árvízMár megkezdték az árvízi védekezést a gemenci erdőben a vadak és a fák megóvása érdekében. Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejében a 2006-os nagy árvíz például több százmillió forintos kárt okozott.
A Gemenci Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a Duna áradása miatt már megkezdte a védekezést. A szakemberek folyamatosan töltik fel a vadmentő dombokon és az áradástól nem veszélyeztetett területeken a vadetetőket: ezekbe szálas- és szemestakarmány kerül az árvíz elől menekülő szarvasoknak, őzeknek és vaddisznóknak. Az elfogyasztott takarmányt folyamatosan pótolják.
Közben folyamatosan mentik a kitermelt faanyagot is az ártérről. Mivel azonban az idő szűke miatt mind nem szállítható el, az ott maradt fát lekötik.
A társaság szakemberei folyamatosan figyelik majd a területeket és ha szükséges, nagyobb erőket is tudnak mozgósítani, hogy minél kevesebb kárt okozzon az árhullám.
A gemenci erdőben a 2006-os nagy dunai árvíz összesen 450 millió forintos kárt okozott. Három hét alatt 145 szarvas, 2000 kis vaddisznó és a felnőtt vaddisznó állomány tíz százaléka valamint 72 őz pusztult el.

Forrás: FH