Széchenyi kastélyszállóNincsenek könnyű helyzetben a egykor Széchenyi Vadászkastély kisbefektetői, a korábban üdülési jogokat vásárló tulajdonosok ugyanis további kötelezettségvállalásra kényszerülhet, hogy a kastélyszálló végre befejezésre kerülhessen - írja a Napi Gazdaság.
A Kurátor-Felszámoló Kft. meghirdette a 2003 óta felszámolás alatt álló Szvrt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. legértékesebb vagyonelemét, a rábasebesi kastélyszállót. Az épület nettó irányára 620 millió, pályázni pedig július 6-ig lehet. A kastély a múlt század elején épült, a kilencvenes években teljesen felújították, melynek során az 1326 négyzetméteres kastélyban 22 apartmant és különböző közösségi helyiségeket alakítottak ki. A kastélyszállóhoz egyébként tartozik egy 35 ezer négyzetméteres, ősfás park, valamint egy 1300 méter mély, jelenleg zárt termálkút és több félkész gazdasági és szállodai jellegű létesítmény. Ezeket azonban már csak új engedélyek beszerzésével lehet befejezni.

Az ingatlant az 1990-es évek elején a helyi önkormányzat szerette volna megszerezni, de a kastély befektetők kezébe került, akik hozzáfogtak a felújításhoz, ami a mai napig nem készült el. A befektetők üdülési jogokat értékesítettek, és nagyrészt ebből finanszírozták a sok száz milliós felújítást. A kastélyszálló rövid időre ugyan megnyitott, de hamarosan be is zár. Az ingatlan többször tulajdonost cserélt, majd 1998-ban a jelenleg szintén felszámolás alatt álló Széchenyi Vadászkastély Rt. vásárolta meg. 2003 augusztusában értékesítették a Kastély 2003 Kft-nek, mely nem sokkal később Szvrt Kft.-vé alakult, s még azon év novemberében felszámolás alá került. Az Szvrt bár ígéretet tett az adásvételi szerződésben a kastélyszálló befejezésére, és az kisbefektetők számára az üdülési jog biztosítására, ez nem történt meg, jelenleg pedig több mint egymilliárd forintos, többek között jelzáloggal terhelt adóssága van. A kisbefektetők számára pedig kevés a remény a szerencsés végkifejletre, pedig sokan csaknem egymillió forintot fizettek be üdülési jogukért, az Szvrt azt közölte, hogy ezt a jogot csak akkor biztosítja, ha további pénzügyi terheket vállalnak a létesítmény befejezésé, és az adósságok rendezése érdekében.

Forrás: Portfólió