garázdálkodnak a medvékA Sepsiszentgyörgy mellett mindössze pár kilométer távolságra lévő Árkoson két gazdaságba is betört egy medve csütörtökről péntekre virradóra. A medve felmászott egy ólra, amelyet tönkretett, és ledöntött egy kerítést is, az egyik udvarban pedig megölt egy disznót, közölte Rétyi Csaba, a sportvadászok megyei egyesületének elnöke.
Rétyi Csaba szerint több jel is utal arra, hogy medvék jártak más falvakban, a helybéliek este már félnek elhagyni a házaikat. A vadász aggódik amiatt, hogy a vadállatok egyre közelebb merészkednek már a városokhoz is. Rétyi elmondta, a medvék száma mintegy 200 százalékkal nőtt az elmúlt években a környéken, az általuk anyagiakban és emberéletben okozott kár pedig felér az elmúlt 25 évben okozott összes kárral.

Szerinte a hatóságoknak gyorsan korlátozniuk kell a medvék számát, különben a medvék hamarosan Sepsiszentgyörgy központjában tűnnek fel. Elmondta, egyesületük mindent megtesz, hogy az erdőben tartsa az állatokat, ott etetik őket néha keksszel és csokival is, az élettér viszont egyre kevesebbnek bizonyul a medvék számára, ezért érzik szükségét, hogy "kitörjenek".

"Azt hiszem, Kovászna megyében már több mint 900 medve él, egyeseknek 3-4 kölyke is van, amit eddig nem tapasztaltam. Nincs már helyük, mert túl sokan vannak, az erdőket pedig kivágták", nyilatkozta a vadászegyesület elnöke hozzátéve, hogy a barnamedve védett állatfaj, ezért évente nagyon kevés példányt szabad kilőni belőle.

A vadászok szerint helyi intervenciós parancsnokságra lenne szükség, és a prefektuson keresztül kívánják figyelmeztetni a kormányt, hogy állítsa le a medvék "invázióját". A kovásznai környezetvédelmi ügynökség nemrég vette számba a medvebarlangokat, eszerint a legtöbb medve Barót környékén él, és hamarosan turistákat figyelmeztető táblákat helyeznek el medvék leggyakoribb előfordulási helyein.

Forrás: Manna