medvék kukáztak a tónálNéhány napja medvebocsok garázdálkodnak a Szent Anna-tó és annak parkolója körül elhelyezett szemeteskukákban. A látogatók ijedtségére vagy éppenséggel derűjére kukázó medvék egyelőre nem veszélyeztették a fürdőzők testi épségét. A jelenség azonban aggodalomra ad okot, annál is inkább, mivel eddig nem volt arra példa, hogy a medvék nappal is lemerészkedjenek a tóig. A természeti rezervátumot adminisztráló Ecos Klub vezetője, Kerezsy László arra inti a turistákat, hogy ne bántsák az állatokat, de ennivalóval se kínálják.

Kerezsy a Krónikának elmondta, értesítette a hatóságokat és várja azok mielőbbi intézkedését. A Hargita megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba azonban úgy véli, a hazai, illetve az uniós bürokrácia miatt nem lesz egyszerű „leszámolni” a vadállatokkal. Ugyanakkor arra inti a Szent Anna-tavat kezelő szervezetet, vigyázzon jobban a tisztaságra, mert a medvét nem a tó vize, hanem a parton hagyott ételmaradékok vonzzák.

A medve nem plüssmaci

„Ha a medve ma is betartja az elmúlt napok órarendjét, akkor könnyen megeshet, hogy a kukáknál önök is megpillanthatják” – mondja Kerezsy László, mielőtt a tó közeli parkolóba vezényelne. A védett övezet felügyelője és társai minden egyes gépkocsivezetőt leállítanak, majd rövid, de hasznos földrajzi és történelmi ismertető után a medvebocsok megjelenésével járó veszélyekre figyelmeztetnek. Elsősorban arra intik a turistákat, hogy ne hergeljék az állatokat, de enni se adjanak nekik, mert „a medve nem játék plüssmaci”.

A visszatérő vendégek közül kevesen tartják elképzelhetőnek, hogy medvével találkozzanak, hiszen az elmúlt években még csak hallomásból sem értesültek olyasmiről, hogy vadállat garázdálkodna a vulkanikus eredetű tó partján. „Én már több mint három évtizede járok ide, de medvét még nem láttam. Olyasmiről hallottam, hogy Bálványos felől jövet a haverok összetalálkoztak vele a turistaösvényen, de hogy lemerészkedett volna a napozók közé, ilyenre nem volt példa” – mondja egy Csíkszeredából érkezett középkorú férfi. A kukák és a napozó rész állandó takarításával foglalkozó fiatalember azonban rácáfol a mondottakra. Az Ecos Klub parkőre maga is látta, amint múlt vasárnap egy ittas férfit meg is ráncigált a fenevad. „Egy pár ittas állapotban lévő vitéz kövekkel kezdte hajigálni, mire a medve megfogta az egyiket és néhány méteren keresztül magával húzta” – meséli a takarítást végző fiú. Mint mondja, a hősködő férfi megúszta néhány karcolással, nem volt szükség a mentők kihívására. A védett övezet másik karbantartójának, Vasile Mihăilánek is volt „szerencséje” medvével találkozni. Mint panaszolja, sajnos egyes felelőtlen személyek elkezdték kövekkel dobálni, a mackó pedig elvonult. Ugyanilyen könnyen szembe is fordulhatott volna támadóival, állítja a parkőr.

Megcsappanhat a turistaforgalom

Annak ellenére, hogy a tónál, illetve attól néhány száz méterre, a parkolóban felbukkanó medvebocsok aránylag békések, Kerezsy László szerint a jelenlegi helyzet aggodalomra ad okot. A park adminisztrátora értesítette a Hargita megyei hatóságokat, melyektől sürgős közbeavatkozást vár. „Tisztában vagyok azzal, hogy a demokrácia nagy mozgásteret biztosít az állatoknak is, és minden törvény óvja őket, de mi történik abban az esetben, ha valamelyik turistának a gyermekét vagy az unokáját bántalmazza?” – teszi fel a költői kérdést a gondnok. Kerezsy attól fél, a medvék veszélyeztetik az idei turistaforgalmat, még akkor is, ha meggyőződése szerint „lesznek olyan túlfűtött, legénykedő látogatók, akik a vadállatot plüssmacinak nézzék”. Az Ecos Klub tagjai éppen ezért arra intik a kirándulókat, ne bántsák az állatokat, de ne is próbáljanak barátkozni velük.

A környéket kiválóan ismerő Kerezsy szerint a medvék csak éjjel merészkednek le a hegyről, napközben meghúzódnak a sűrűben. Bizonyítani nem tudom, de nem tartom kizártnak, hogy ezek kimondottan ide telepített állatok” – véli a szakember. Kerezsy és társai két bocsot tartanak nyilván; az egyiket egyévesnek, a másikat kétévesnek nézik. Úgy vélik, testvérek lehetnek, és elhagyta őket az anyjuk.

Megvadított állomány

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a téma kapcsán úgy fogalmazott: „Ha lenne puskám, lelőném őket. De mivel se puskám, se engedélyem, nem tehetem. Ráadásul mind a hazai, mind az uniós jogszabályok az állatokat védik.” A tanácselnök szerint a történtekért csakis az ember okolható. Szerinte a parlamentben üldögélő politikusok megfeledkeztek egy szakszerű vadgazdálkodási stratégia kidolgozásáról. Ugyanakkor úgy véli, az állatállomány megvadításáért jócskán felelősek azok, akik az erdei utakat négykerekű vasszörnyetegeiken, a manapság oly divatossá vált ATV-ken róják.

Borboly szerint Kerezsy Lászlónak és embereinek is jobban oda kellene figyelniük a környék tisztaságára. „A medve nem inni jár a Szent Anna-tóra, hanem a tó partján felgyűlt ételmaradékokért” – állítja, mondván, hogy azokat gyakrabban és gondosabban el kellene takarítani.

Kétórás ottlétünk alatt a két bocs közül egyik sem jelent meg. A sűrűn felállított szemeteskosarakat ürítő személyzet tagjai viszont háromszor takarítottak.

Forrás: Krónika