akg forrás élőhelyfejlesztésreMájus közepén jelent meg az új agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatásokról szóló rendelet, amely számos madárvédelmi és élőhelyfejlesztési célprogramot is tartalmaz. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület aktívan részt vett a célprogramok kidolgozásában.

Az AKG szántóföldi növénytermesztés programján belül négy természetvédelmi célú célprogramot dolgoztak ki a túzok, a vadludak és a daru, a kékvércse élőhelyeinek fejlesztését szolgáló előírásokkal. A megyénkben is előforduló túzok és kékvércse védelmi célprogramján belül IE alprogramokat különítenek el a termesztett növénykultúrák szerint. A szabályok betartására azért van szükség, mert eredeti élőhelyeik megfogyatkozásával e madarak fészkelési, táplálkozási szokásaikban részben kultúrakövető fajokká váltak.
A gyepterületek többsége nem alkalmas intenzív termelésre, a kellő mértékű kaszálással, legeltetéssel a kedvezőtlen folyamatok visszafordíthatok. A szántóföldek visszagyepesítésére ösztönöz a természet-, illetve környezetvédelmi célú, tízéves - gyeptelepítési program. A gazdálkodók június 30-ig adhatják be pályázatukat.

Forrás: Petőfi Népe