tilos a vadászat az árvíz miattKisebb árhullám tetőzött a Dunán Nagybajcsnál kedd éjszaka - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese az MTI-vel szerda reggel.
A töltések mellett vadászati tilalmat rendelt el a Győr megyei vadászati felügyelőség az árvíz idejére. Ezt a vízügyi igazgatóság kérte az illetékes hatóságtól

Petrőcz Bálint elmondta: a 669 centiméteres vízállás negyven centiméterrel elmaradt az előző árhullám legmagasabb értékétől, amelyet vasárnap mértek. Mindazonáltal a harmadfokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartják Nagybajcs térségében.

A Rába Győrnél árad, reggel 612 centiméteres vízszintet mértek. A város nincs veszélyben, a Győr környéki védművek jól kiépítettek, a hullámtér azonban megtelt vízzel, az ott lévő épületeket, csónakházakat elöntötte az ár.

Kisbodak térségében kedd este elrendelték a másodfokú készültséget, így jelenleg Sárvár és Győr között éjjel-nappal őrzik a folyót a vízügyesek. Sárvár térségében az apadás megkezdődött, ott várhatóan megszüntetik a harmadfokú készültséget a nap folyamán.

A Lajtán lassú apadás tapasztalható. A Mosonmagyaróvár fölötti vésztározó bezárásának munkálatait a kedd esti zivatar megzavarta. Ma várhatóan végeznek a szükségtározó bezárásával, amely vasárnap óta fogadta a Lajta vizét. Megnyitásával biztosították Mosonmagyaróvár védelmét azokon a folyószakaszokon, amelyeket nem óv töltés. A védekezés ellenére a Lajta-parti házak pincéibe betört a talajvíz.

Petrőcz Bálint közölte, hogy a belvízzel elöntött hansági és szigetközi területeken dolgoznak a szivattyútelepek. A Hanság kapuvári vidékén javult a helyzet, a készültséget elsőfokúra mérsékelték, azaz csak nappal szivattyúznak.

Forrás: FN