lövészetA sportlövészet egyik ágazata a futócéllövészet. Laikusok azt gondolják, hogy futás közben kell lőni a célt - mondja Keczeli Zoltán a keszthelyi lövészek edzője – holott a lövő (vadász) egy erdei tisztás szélén várja, hogy átszaladjon előtte 50 méterre egy életnagyságú, vaddisznót ábrázoló céltábla, melynek megpillantásakor emelheti fel a távcsöves golyós fegyverét, hogy a rajta elhelyezkedő kisméretű céllapra futamonként egy-egy lövést adhasson le. Ezt 60-szor kell megismételnie lassú és gyorsan mozgó célra, hogy megszülessen a versenyeredménye.
Az idei Országos Bajnokság lebonyolítását a keszthelyi lövészklub vállalta fel. Nagy kihívás volt, hiszen a szakvezetés úgy döntött: a légfegyveres versenyszámokat a keszthelyi lőcsarnokban, a tűzfegyveres versenyszámokat pedig a gyenesdiási lőtércentrumban egyidőben rendezik meg. Az előzetesen meghirdetett program 7 teljes napra tervezte a verseny teljes lebonyolíthatóságát.

Egy kis statisztika:
Nevezések darabszáma: 160 fő egyéniben és 45 csapat!
Leadott lövések száma : több mint 10.000 db!
A verseny aktív időtartama: 60 óra!
Nevezetes eredmény: 1 db Országos csúcs csapatban.
1 db Országos csúcsbeállítás egyéniben.
Legidősebb Országos Bajnok: 62 éves, keszthelyi.
Legfiatalabb Országos Bajnok: 16 éves, keszthelyi.
A legnagyobb érdeklődésre az 50 méteres 30 lassú lövéses versenyszám számíthatott.

Már a versenyt megelőző hetekben a keszthelyi lövészek részéről bejelentették ebben a versenyszámban az új országos csúcs kísérletüket.
A keszthelyi csapat tagjai (Szabó Ottó, Szabó Lóránt Péter, Nagy János) 2003-ban állította fel a 804-körös csapat csúcsot.

2008-tól a keszthelyi versenyzők kezéből újabb és újabb remek eredmények születtek. Az egyesületi szakvezetés ezért megkockáztatta és előre bejelentette. A csapat tagjait közvetlenül a verseny előtti órákban jelölték ki. A nagylétszámú nézők és a média gyűrűjében nehéz volt teljesíteniük a hatalmas eredményt.

6 évvel az utolsó csúcs után Farkas Ferenc, Szadai László és Szabó Ottó keszthelyi csapattagok bravúros teljesítménnyel, 19 körrel 823 körrel új országos csúcsot állítottak fel!

Farkas Ferenc: Ennek a csapatnak én vagyok a legfiatalabb tagja. Első tapasztalataimat a vadászatból szereztem. Szadai László csapattársam invitálására egy éve látogattam el először a lőtérre és hát úgy látszik itt ragadtam. Jó a csapatszellem, kiváló gyakorlás a vadászathoz is. Örülök, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült elérnem ezeket a csodálatos eredményeket

Szadai László: Másfél éve kerestem fel először a Gyenesdiási Lőtércentrumot. Nagyon szeretem a vaddisznó vadászatokat és itt „töményen” tudok lövéseket leadni mozgó célra. Aztán rájöttem, hogy nagyon érdekes versenyezni is. Köszönetet szeretnék mondani a szervezőknek, hogy ilyen könnyedén és rutinosan megoldották ezt a nagy feladatot. Szeretnék továbbra is ilyen körülmények között készülni, mert a célom, hogy elérjem a lehetséges legmagasabb köregységet, a 300 kört.

Szabó Ottó: Körülbelül 10 éve, hogy belekezdtem a futócéllövészetbe. 7-szer szereztem meg az Országos Bajnoki címet és egyszer lettem ezüstérmes. Örülök, hogy ilyen népszerű lett ez a versenyszám is. Remélem, hogy a következő évi OB-ra jobban fel tudok készülni és talán egy újabb országos csúcsot sikerül majd lőnöm.

Ennek a versenyszámnak a 10 méteres légfegyveres változatában nagy meglepetésre Magyar Gyula (62) keszthelyi versenyző szerezte meg az Országos Bajnoki címet!

Magyar Gyula: A 80-as évektől kezdődően kacérkodtam a sportlövészettel. Az utóbbi években aztán lehetőséget teremtettem magamnak, hogy heti rendszerességgel végezzek intenzív edzésmunkát. A verseny közben már éreztem, hogy remek formában vagyok, és nincs rajtam a versenydrukk sem. Új egyéni csúccsal sikerült bajnoki címet lőnöm, amire nagyon büszke vagyok.

A fiatal versenyzők is eredményesen versenyeztek. Murmann Dániel 2 bronz, és egy ezüst érmet szerzett.

Homola Kristóf és Borsos Bence fej- fej mellet haladva mindketten 2 arany, két ezüst és egy bronzérem büszke tulajdonosai lettek.

Borsos Bence 3 hét múlva részt vehet Eszéken az Európa bajnokságon.

Keszthelyi lövők egyéni eredményei a dobogóról:

Országos Bajnokok:
2x Borsos Bence

2x Homola Kristóf

1x Magyar Gyula

1x Farkas Ferenc

Ezüstérmesek: 2x Borsos Bence

2x Homola Kristóf

1x Magyar Gyula

Bronzérmesek: 2x Murmann Dániel

1x Homola Kristóf

1x Borsos Bence

1x Keczeli Bianka

1x Szadai László

1x Kósa Attila

Keczeli Zoltán: Visszatekintve az elmúlt másfél évre egy nagyon nehéz időszakot éltünk meg. Főleg anyagiak terén mutatkozott a probléma. Ebben részben segítségünkre sietett városunk Önkormányzata. Továbbra is élvezzük a Bakonyerdő Keszthelyi Erdészetének bizalmát és hathatós segítségét.
Különösen jó a munkakapcsolatunk a rendőrség munkatársaival, vadászboltosokkal, vadászkamarával. Napi munkánk kapcsán bárkihez fordulunk, mindenkin érezzük az önzetlen segítő szándékot. Ez szükséges a folyamatos, magas szintű munkánkhoz. Ennél nagyobb elismerést nem is tudok elképzelni, köszönöm ezt a hozzáállást mindenkinek.

Forrás: ZTV