sertéspestis ellen oltják a vaddisznókatRimaszombat. Hetvenötezer darab, sertéspestis elleni oltóanyagot tartalmazó kapszulát helyeztek el a szlovákiai erdőkben. Néhány éve komoly gazdasági károkat okozott ez a veszélyes kór.

A Rimaszombati járásában közel ötven vadásztársulás vett részt a vaddisznók oltásában, több mint kétszázötven etetőhelyen raktak szét 8800 darab speciális kapszulát. Egy oltóanyag ára egy euró, a vadállomány oltásának költségeit uniós forrásokból téríti meg a rimaszombati Területi Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Hivatal. Ilyen megelőző intézkedésre utoljára több mint tíz éve került sor, a két évvel ezelőtti, súlyos következményekkel járó járvány miatt most ismét bevezették. 2007-ben egy Feled melletti farmon a betegség miatt 12 ezer darab sertést le kellett vágni, ami óriási költségekkel és veszteséggel járt. A vírust akkor nagy valószínűséggel vaddisznóktól kapták el a farmon tartott sertések. 2007 vége óta nem észlelték ezt a megbetegedést a Rimaszombati járásban, most már a megelőzésre fektetnek nagyobb hangsúlyt.

Smriga Rudolf állatorvos, a Területi Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Hivatal felelős szakembere szerint a Rimaszombati járásban példaértékűen végezték el a vaddisznók oltását a vadásztársaságok. Nem csak elhelyezték, három nap után szúrópróbaszerűen ellenőrizték is a vadetetőknél, az állatok megették-e az oltóanyagot tartalmazó kapszulákat. „Nem egyszerű rutinfeladatról van szó, az a cél, hogy minél több egyedhez eljusson a vakcina. Ehhez a vaddisznók viselkedését is figyelembe kell venni. Több helyre, tíz-húsz centiméternyi mélyen, nagy szórásban kell lerakni az oltóanyagot. A helyszínen látható nyomok alapján megállapítható, a kurinci erdőben a kihelyezett kapszulák maradéktalanul elfogytak, az oltás sikeresnek mondható” – mondta Smriga Rudolf állatorvos.

Varga József, a Kurinc Vadásztársaság elnöke szerint idén a szokásosnál nagyobb a vaddisznóállomány, egész évben vadászható ez a vad. Főleg a fiatal kocák számát ajánlatos csökkenteni. Érdekesség, hogy alig néhány év alatt megváltozott a vaddisznók viselkedése. Míg korábban az egyévesnél fiatalabb süldőkocáknál – ivarérettség híján – csak elvétve fordult elő vemhesség, újabban egyre gyakrabban tapasztalható ez a jelenség. Ennek az okát egyelőre nem ismerik, de eddig nem volt ismert ez a probléma.

Forrás: Új Szó