fókamészárlás namíbiábanAz idei fókavadászati szezonban mintegy 85 ezer kisfóka pusztulhat el. A bébiket brutális módon, gumibotokkal verik agyon, hogy a bőrük ne sérüljön.
Július elsejével Namíbiában kezdetét vette a fókabébi-vadászati évad. A halászati minisztérium az idei szezonban is 85 ezer állat megölésére adott engedélyt.

Eközben természetvédők azon igyekeznek, hogy több millió dollárt gyűjtsenek össze a fókabőröket megvásárló ausztráliai szőrmekereskedő cég kivásárlására. „A mészárlás megfékezése érdekében a Seal Alert nevű állatvédő szervezet 14,2 millió dollárt próbál összegyűjteni, hogy kivásárolja a Hatem Yavuz szőrmekereskedő céget” – nyilatkozta Fokvárosban Francois Hugo, a szervezet vezetője.

„Felhívást helyeztünk el a hét végén a YouTube és a Facebook közösségi portálokon, és fejenként 15 dollárt kértem az emberektől. Máris számos választ kaptunk” – tette hozzá telefonos nyilatkozatában a természetvédő szakember.

Bár a szőrmekereskedő cég kezdeményezte a vadászati idény időpontjának elhalasztását, a namíbiai hatóságok nem változtatták meg a kezdés időpontját. Az évente leölhető állatok kvótáját – 85 ezer bébit és 6000 felnőtt hímet – 2007-ben rögzítették, hogy ne veszélyeztessék a dél-afrikai ország atlanti-óceáni partvidékén élő 850 ezer fős populációt. A hímeket a heréjük miatt vadásszák, amelynek Kína a fő felvevő-piaca: a szerveket szárítva használják fel a hagyományos kínai gyógyászatban. Májusban az Európai Unió betiltotta a fókavadászatból származó termékek kereskedelmét, beleértve a világ más országaiba irányuló exportját is.

Forrás: NGO