kecskéket és disznókat ölt a vérmedveKedden éjjel Iklandon, a főúttól mintegy 500 méterre levő kecskefarmot látogatta meg egy medve, ahol 15 kecskét és hét sertést ölt meg, majd dolga végeztével távozott. A pásztorok értesítették a megyei horgász- és vadászegyesületet. Tegnap kaptuk a hírt, hogy csütörtök éjjel a medve újra a marosvásárhelyi állatkert körül járt.
Muica Pompiliu egyesületi elnök lapunknak elmondta, megfigyelés alatt tartják a környéket, annál is inkább, mert a tegnap este az állat újra felbukkant az állatkert körül. Ottjártunkkor láthattuk a friss nyomokat egy lépésnyire az állatkert kerítésétől. A vadászegyesület több tagja próbálta meghatározni, merre is járhat a veszélyes vad. Az elnök a helyszínen kifejtette, ez valószínűleg az az állat, amely korábban is garázdálkodott. A vadászok megfigyelőállást építettek ki, s azt is tervezik, hogy a vaddisznó kifutója közelében csalétket helyeznek el. Az állatkertet látogatókat nem fenyegeti veszély, ugyanis állandó ügyeletet biztosít a vezetőség, a környékbeli erdőkben járók azonban legyenek óvatosak. Muica Pompiliu elmondta, a Környezetvédelmi Minisztériumtól megkapták a kilövési engedélyt, azonban több hétbe is kerülhet, míg a több mint 7 km-es körzetet borító erdőben előbukkan a vadállat.
Megtudtuk, hogy mintegy három hete Nyárádszereda környékén orvvadászok huzalokból kialakított hurkokkal fogtak el két medvét, ezeket elaltatták, majd szabadon engedték, mivel nem volt engedély a kilövésükre.
A szakemberek azt állítják, a medve általában ugyanazon az útvonalon halad, és jól behatárolt vadászterülete van, ezért könnyebb az elfogása, becserkészése. Ha azonban idegen szagokat tapasztal, elkerüli a megszokott táplálékszerzési helyet. Ezért kell elővigyázatosan eljárni. A garázdálkodó medve az emberre is veszélyes lehet, ezért fokozottan figyelni kell mozgását.

Forrás: Népújság