vadasparkÁtadták tegnap a Budakeszi Vadaspark állatsimogató részlegét, így a látogatók immár testközelből ismerkedhetnek meg a hazai nagyvadfajokkal. Miközben remélhetőleg sokaknak szerez majd örömet a találkozás az őzekkel, muflonokkal és dámszarvasokkal, a vezetőség hangsúlyozza, mindenesetben figyelemmel kell lenni az állatokra.
Új állatsimogató részleg nyílt tegnap a Budakeszi Vadasparkban. Bene Zsolt, az intézmény vezetője lapunknak kifejtette, a komplexum új részlege attól egyedi, hogy lehetőséget ad a látogatóknak a hazai nagyvadfajokkal való megismerkedésre. Ezek az állatok ugyanis természetes közegükben, az erdőben csak ritkán kerülnek szem elé. Annak ellenére, hogy alapvetően vadon élő állatokról van szó, a park vezetője hangsúlyozta, az elkerített részen lakó őzek, muflonok és dámszarvasok mind emberek közt nevelkedtek, nőstények, növényevők, és ebből kifolyólag igen szelídek. A simogató megnyitása előtt az állatok átestek az orvosi vizsgálatokon és megkapták a szükséges oltásokat.
Habár remélhetőleg a vadakkal való közvetlen kapcsolat nagy örömöt szerez majd a parkba látogatóknak, az illetékes arra is felhívta a figyelmet, hogy minden esetben tekintettel kell lenni az állatokra. Tudomásul kell venni – hangsúlyozta Bene Zsolt -, hogy mi csak vendégek vagyunk az ő életterületükön. A park vezetője azt javasolja, ha meg akarjuk simogatni valamelyiket, semmiképpen ne vegyük üldözőbe. Legyünk helyette türelemmel, és adjunk lehetőséget annak, hogy a kíváncsiságtól vezérelve ő maga közeledjen hozzánk. A kapuban elhelyezett tábla angol és magyar nyelven hívja fel a figyelmet arra, hogy az elkerített részen egyszerre legfeljebb húszan tartózkodhatnak. Az állatok etetése viszont nem tilos.
Az új simogatórészleg mellett az elmúlt pár hónapban a tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt. több fejlesztése is hozzájárult ahhoz, hogy korszerűbbé és kényelmesebbé váljon a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő vadaspark. Ismét megnyílt a nagyközönség előtt például a közelben lévő, hosszú ideje lezárt kilátó. Ezenkívül felújították a régi mosdót is, amelyben pelenkázó-részleget is kialakítottak.
A huszonhét hektáron elterülő vadaspark évi százezer látogatót fogad. Döntő többségük az igazgató elmondása szerint visszatérő vendégek. Arról, hogy a létesítmény látogatása sokak számára nemcsak esemény, hanem egyben élmény is, a bejáratnál elhelyezett emlékkönyv bejegyzései is tanúskodnak. Egy Marci nevű kisfiú ennyit írt az egyik oldalra: „Beleszerettem Erzsibe, a vaddisznóba. Nagyon tetszett nekem minden, Holnap édesanyámmal visszajövök".

Forrás: Magyar Nemzet