vadászkürtösök mórahalmonMórahalom - Vadat, halat és egyéb jó falatokat főztek a bográcsokban a VI. Homokháti Sokadalom zárónapján. Ördög Nóra az őzpörköltre esküszik, a vadászok a vaddisznóból készült ételekkel neveztek a főzőversenyre. A nyomkereső kutyáknak csak a szagok maradtak.
Már délelőtt hömpölygött a tömeg a mórahalmi vásártéren tegnap, ami valószínűleg a reggel hétórai vadászkürtös ébresztésnek volt köszönhető. A két hétvégén tartott ünnep, a Homokháti Sokadalom zárónapja volt tegnap – a vadászok napja. Akár a Vuk forgatásán is érezhette magát az ember. A kitömött rókák és egyéb állatok mellett a sima bőrű vadászok fegyverarzenálját is kiállították a szervezők, de nem hiányozhattak az elfogáshoz nélkülözhetetlen kutyák, s maguk a trófeák sem.

Kicsit odébb vaddisznó- és őzpörkölt illata érződött, a szakácsok épp a zsűrizésre vártak. – Tavaly és tavalyelőtt is első helyet szereztünk Csongrád megyében a főztünkkel, nagyon remélem, hogy idén sem marad el a jó eredmény – mondta Bóka József, az Árpád Vezér Vadásztársaság titkára. Közben a forgatagtól alig száz méterre tartottak bemutatót a Bács-Kiskun Megyei Utánkeresők. Őket akkor hívják, ha a vadász csak megsebzi az állatot, de nem bukkan a nyomára.

– Reggel a szomszédos füves területen végighúztunk egy levágott vaddisznófejet, majd elrejtettük a bokorba. A kutyáknak ezt kellett megtalálniuk – magyarázta Garai Gábor, a Diána Vadásztársaság hivatásos vadásza. Hannoveri vérebe, Sherlock nagyító nélkül is elvezette gazdáját a tetemig. Nem is csoda, hiszen korábban kétnapos nyomon elindulva tizenhat kilométeren át üldözött erdőn, vízen és közúton keresztül egy szarvasbikát, a végén hatszáz méteres hajsza után terítette le az állatot.

Őzpörköltet kóstolt Ördög Nóra

Ördög Nóra mostanában többször jön Mórahalomra. Tegnap a rendezvény háziasszonyaként érkezett a homokháti településre, de nagyszüleihez is gyakran beugrik. – Nagyival együtt szerepelünk egy amatőr színjátszó csoportban, Tatu mindig eljön, és megnéz bennünket – újságolja a televíziós műsorvezető. – Gyorsan megkóstolom az őzpörköltet, mert az a kedvencem, utána rohanok vissza Budapestre. Este még egy közös interjúra megyek az öcsémmel, Árpival, utána pedig forgatunk.

Forrás: Délmagyar