elszaporodtak a rókákSzőkedencsen elszaporodtak a rókák. Olyannyira, hogy naponta panaszkodnak a helyiek a polgármesternek.

- A házba zártam az állataimat - háborgott Tálos Jánosné. - Volt ötven csirkém, meg a tyúkok, huszonkettő maradt, az összes többit a róka vitte el. Még tőlünk sem ijedt meg: kint ültünk, és közöttünk átugrálva, a szemünk láttára villámgyorsan elkapta, és már vitte is a jószágot.
Komári József polgármester elmondta: szinte nincs olyan ház, amely elkerülte volna a rókák látogatását. A nehezebb állatokat, mint a kacsát, nem tudta elvinni, de megrágta. Annyit tudnak tenni, hogy megkérték a vadászokat: fokozottabban figyeljenek, és a településen kívül lőjék ki a rókákat.
Szőkedencs a somogysimonyi Szent Hubertus vadásztársasághoz tartozik. Makai Lajos, a társaság elnöke azt mondta: más módszer szinte nincs is a megfékezésükre. A róka dúvad, az év bármelyik szakában kilőhető. Szőkedencs nem az egyetlen hely, amely ilyen problémával küzd. Számos településen egyre több ravaszdival lehet találkozni fényes nappal is, de elütött rókákat is sokkal gyakrabban lehet találni az utakon. Az elszaporodás legfőbb oka, hogy nem tizedeli a vadakat a veszettség, mert hosszú évek óta immunizálják a rókákat. 

Kóborló szarvasok
A SZŐKEDENCSIEKNEK nemcsak a rókákkal gyűlt meg a bajuk. Elmondásuk szerint mióta megépült az M7-es autópálya újabb szakasza, még soha annyi őzet, szarvast nem láttak kóborolni, mint mostanában. Horváth Tamás erdőmérnök adta meg a választ: a sztráda kettévágta az életterüket, s egy-két évnek el kell telnie, mire a vad, főleg a gímszarvas megszokja, illetve megtanulja használni a vadátjárókat.

Forrás: Somogyi Hírlap