lakott területen járnak a medvékNem tartanak a medvék az emberektõl, egyre gyakrabban látogatják meg a lakott területeket. Torja után más falvakban is felbukkantak, Kiss Árpád márkosfalvi juhász például péntek este Csernáton és Albis között találkozott a Kárpátok királyával.
Az állattartónak idén még szerencséje volt, ugyanis a medve nem tett kárt az állatállományában, de tavaly és tavalyelõtt 40 kecskéjét, 20 juhát, egy drága lovát, valamint 18 malacos disznaját mészárolta le a ragadozó. A juhász elmondta: idén nem az állatai, hanem a zsebe bánta a medvéket, mivel az esztena környékén éppen a bundás távoltartása végett elengedett juhászkutyák miatt 10 millió régi lejes bírságot szabtak ki a hatóságok.
A márkosfalvi gazdának a Bodoki-havasokban levõ esztenán vannak az állatai, ahol nagyon gyakran feltûnik a nagytestû állat. Amúgy Kiss meg van gyõzõdve, hogy export-medvékkel van dolgunk. „Ezek az állatok nem törõdnek semmivel, sem embertõl, sem autótól nem félnek. A kukázó medvék ilyenek, azok megszokták az ember közelségét” – mondja, hozzáfûzve, hogy egy pásztorának pár évvel ezelõtt a kutyák mentették meg az életét, azok szedték le a pakulárról a megvadult állatot. Emberünk a medvék kilövésében látná a megoldást, bár egyelõre úgy tûnik, hogy a törvény jobban védi a vadat, mint az embert.

Forrás: Székely Hírmondó