rókák védik a facsemetéket a nyulaktólRókák védik az értékes facsemetéket a falánk nyulaktól. Négy-öt róka gazdagítja jelenleg a kecskeméti arborétum állatvilágát. A vörösbundások a növénygyűjtemény kevésbé látogatott részein tanyáznak. Óvatos állatok, az ember előtt nem mutatkoznak, ugyanakkor az arborétum csúcsragadozójaként a nyulakat kordában tartják.
Csak egy vörös villanás volt a reggeli félhomályban a fák alatt mire a tekintetem utolérte a ravasz ragadozót, már régen a sűrű aljnövényzetbe ugrott, és gyorsan tovatűnt. Ekkor már én is megbizonyosodtam arról, amit több olvasónk is jelzett: rókák költöztek a
kecskeméti arborétumba.
Igen, tudunk róluk - mondta el a Petőfi Népének Vörösváczki Mónika, az arborétum   vezetője, a KEFAG Zrt. munkatársa.
- Időnként mi is megpillantjuk őket, de általában inkább csak a kevésbé látogatott részeken. Óvatos állatok, jó a szaglásuk, és ha tehetik, elkerülik az embert. Általában hajnalban mutatkoznak, vagy napnyugta környékén, ezért nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki összefusson egyikükkel. Hogy hányan lehetnek? Nehéz ezt megbecsülni, de én körülbelül 4-5 példányt tartok valószínűnek. Persze, ha tavasszal megszületett egy alom kölyök, akkor ez a szám tovább emelkedhetett. Vörösváczki Mónikától megtudtuk, hogy a rókák a területet körülvevő kerítés apróbb résein juthattak be az arborétumba.

- Több elhagyott kotorék helyét ismerjük, de jelenlegi lakóhelyükről sajnos nincs tudomásom - mondta sajnálkozva az arborétumvezető. És valóban, a sétánk során meglátogatott üregek mind üresen ásítoztak. Csak egy-két hátrahagyott csont jelezte, hogy itt valamikor nagy lakoma folyhatott. - Csúcsragadozóként egyébként nagy hasznot tesznek ezek a vörösbundások, ugyanis kordában tartják az értékes facsemetéket    megrágcsáló nyulakat. Úgyhogy ezért hálásak is vagyunk nekik - tette hozzá Vörösváczki Mónika. A rókákról természetesen sokaknak az általuk harapással terjesztett betegség, a veszettség jut eszébe, mely a gyógykezelés elmaradása esetén halálos kimenetelűvé is válhat.
Az arborétum vezetője szerint ugyanakkor nincs ok a pánikra, nem kell attól tartani, hogy bármelyik látogatót veszély fenyegetné a rókák miatt. - Már régóta folyik a rókák veszettség elleni immunizálása, és ezért nagyon kicsi a valószínűsége, hogy az arborétumba fertőzött egyedek jutottak volna be. Azért nem árt az óvatosság: ha esetleg valaki egy nagyon szelídnek tűnő ravaszdit lát, amelyik még csak el sem szalad, messzire kerülje, el! A veszettségnek ugyanis éppen az a tünete a rókáknál, hogy nem futnak el az ember elől, és még megsimogatni is hagynák magukat. Ezt senkinek sem javasoljuk! Ha valaki ilyen szelíd egyedet látna nálunk, kérjük, azonnal értesítse az arborétum személyzetét! Remélem azonban, hogy rókáink nem elriasztják, hanem inkább kicsábítják majd a kecskemétieket hozzánk.

Forrás: Petőfi Népe