kullancsfertőzés védőoltás pánikkeltésEgyre többen oltatják be magukat kullancsok okozta fertőzés ellen. Viszont azt már kevesen tudják, hogy ez a vakcina csak a kevésbé gyakori kullancsfertőzés ellen nyújt védelmet. A szer mellékhatásairól szintén kevés szó esik. Pánikkeltés a kullancsoltás körül - A gyógyszeripar felelőtlen kampánya címmel a német televízió egyes csatornája, az ARD politikai műsorában az oltóanyag-gyártók által terjesztett hamis információkra, az általuk keltett pánikra, továbbá az oltóanyagok elhallgatott veszélyeire hívja fel a figyelmünket.
A tavasz és a nyár erdei sétáit beárnyékolja a kullancsoktól való félelmünk. Az oltóanyag-gyártók és a média egyaránt azt sugallják, hogy ha belénk fúródik egy kullancs, komoly okunk van megijedni. A fertőző betegségek vizsgálatával foglalkozó német Robert Koch Intézet a pánikkeltés veszélyeire figyelmeztet.
A kulancs-encephalitis  más néven kora tavaszi agyvelő- és agyhártyagyulladás (FSME)  vírusok által terjesztett fertőző betegség. Németországban körülbelül évi 300 kullancsencephalitis esetet jelentenek, ezek fele azonban olyan enyhe lefolyású, mint egy influenza-fertőzés. Tavaly Németországban egyetlen haláleset sem történt.
Hazánkban évente körülbelül 46-84 megbetegedés fordul elő. Leginkább azok a középkorú felnőttek vannak kitéve a fertőzés veszélyének, akik munkájukból adódóan gyakran találkozhatnak kullanccsal (pl. erdészek, favágók, vadászok) - írja az ANTSZ, majd hozzáteszi: a betegség általában teljes gyógyulással végződik.
A kullancstérképeken a fertőzött kullancsok előfordulása van feltüntetve. A kullancs-encephalitis kórokozója főleg Magyarország délnyugati, nyugati és északi területein található. Az ANTSZ adatai szerint ezeken a helyeken minden ezredik kullancs hordozza a megbetegítő vírust. Egyéb területeken 5-10000 kullancs közül csak egyben található kórokozó. Ebből következően a fertőzés, különösen a súlyos megbetegedés lehetősége rendkívül csekély.
 
A kullancsoltás nem véd minden fertőzés ellen
Németországban az FSME kórokozóval fertőzött területek kizárólag Dél-Németországra korlátozódnak. Az oltóanyag-gyártók térképeiken azonban lényegesen kiterjedtebb területet tüntetnek fel. „A veszély mindenütt ott leselkedik" szlogennel Németországban a Novartis cég azt szuggerálja, mintha a fertőzésveszély az egész országban jelen lenne.
A Magyar Kullancsszövetség szakértője szerint „időzített bombán ül az ország", míg a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont honlapja szerint „amilyen kicsi, olyan nagy bajt okoz". De szerencsére a Baxter oltóanyaggyártó cég - a Magyar Kullancsszövetség fő támogatója - gyerekeknek készült rajzfilmje megnyugtatja a kicsiket, hogy az oltás után már „nyugodtan jöhetnek a kullancsok".
Holott a kullancs-oltás nem véd valamennyi, a kullancsok által terjesztett fertőzés ellen - kizárólag a kullancs-encephalitis kórokozója ellen fejlesztették ki. A Lyme-kór ellen, amely lényegesen gyakoribb betegség, mint a kullancs-encephalitis, ez az oltás nem véd.
A Lyme-kór kórokozója a Borellia burgdorferi baktérium. Hazánkban „1998-2003 között évente 992-1258 igazolt eset fordult elő, viszonylag jóindulatú és gyógyítható" - áll az ANTSZ honlapján. A Lyme-kór Németországban évente csaknem százezer embert betegít meg. Lyme-kórt terjesztő kullancsok szinte az ország egész területén találhatók.
 
Kevesen tudnak a mellékhatásokról
A kullancs-encephalitis elleni oltásnak - csak úgy mint valamennyi más védőoltásnak - számos mellékhatása lehet. Németországban tavaly 352 oltási reakciót illetve szövődményt jelentettek a hatóságoknak. Az ezekkel az esetekkel foglalkozó Steffen Rabe gyerekorvos tapasztalata szerint az oltások az enyhébb és ártalmatlanabb reakciókon kívül  mint például a lázgörcsök , ideggyulladást és agyhártyagyulladást is kiválthatnak, amely maradandó károsodást okozhat.
A magyar betegtájékoztatóból megtudhatjuk, hogy az oltások mindezeken túl az autoimmun betegségek súlyosbodását is előidézhetik. (Az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszeradatbázisa tartalmazza valamennyi gyógyszer és oltóanyag betegtájékoztatóját. A keresőbe - amely szinte használhatatlanul lassú - a vakcina szót kell beütnünk vagy a készítmény nevét. A kullancs-encephalitis oltás oltóanyagai az FSME-Immun vagy Encepur fantázianévre hallgatnak).
A kullancs-encephalitis oltást, amely kis időközökkel három egymást követő injekcióból áll, 3-5 évente emlékeztető jelleggel meg kell ismételni, hogy a védettség tartós maradjon. Ez pedig felveti a kérdést, hogy milyen típusú védettséget ad ez az oltás.
Ugyanis ha a szervezet egyszer megbirkózik egy valóságos fertőzéssel, amelyet természetes úton kapott el, a védettség egy egész életre szól. Még akkor is, ha a betegség maga meglehetősen enyhe lefolyású volt, esetleg észre sem vette a „beteg", hogy megfertőződött.
Minden fertőző betegségnél találkozunk azzal a jelenséggel, hogy némelyeket ugyanaz a kórokozó nagyon enyhén betegít meg, míg másokat súlyosan. Az, hogy egy fertőző betegség lefolyása milyen súlyos lesz, egyes-egyedül szervezetünk ellenálló képességétől függ. Ezt pedig igen erősen befolyásolja, hogy mit eszünk. A nyáron szokásos hűsítők és frissítők, jegesteák, fagyik, cukrozott üdítők, biztos, hogy nem erősítik az immunrendszerünket.

Forrás: Tudatos Vásárló