világbank a tigrisfarmok betiltása mellettA WWF üdvözli a Világbank képviselőjének kijelentését, mely szerint a tigrisfarmokat be kellene tiltani, hiszen a vadon élő tigrisekre gyakorolt hosszú távú hatásuk bizonytalan. A Világbank igazgatója mindezt a CITES országok 58.-ik konferenciáján jelentette ki múlt héten.

A tigriseknek, testrészeiknek, valamint az ezekből készült tárgyaknak kereskedelme nemzetközi tilalom alatt áll.  A tilalom azon országokon belüli kereskedelemre is kiterjed, melyekben a tigrisek szabadon élnek. Ezek közé tartozik Kína is, ahol még mindig nagy kereslet van a tigristermékekre. A kínai kormány ugyan kampányt indított, amely leleplezi a hagyományos kínai orvosságként használt tigristestrészekből készült porok, őrlemények, krémek hatását, de az érdeklődés és a gyógykészítményekbe vetett hit nem csappant.
Egyes kínai vállalkozók tigrisfarmokat hoztak létre. Ma körülbelül egy tucat ilyen farm létezik, melyek főként turistalátványosságként biztosítanak bevételt. A farmokon - a tigrisek területigényéhez képest - viszonylag kis területen élnek a tigrisek szabadon vagy ketrecbe zárva, esetleg megláncolva. A tulajdonosok azt állítják, a farm segíti a tigrisfaj megőrzését. Ám valójában tehetős üzletemberekkel együtt nyomást próbálnak gyakorolni a kínai kormányra, és azt szeretnék elérni, hogy a kormány feloldja az országon belüli kereskedelmi korlátozásokat, melyet 1993-ban vezettek be. Amint lobbijuk sikerrel jár, a farmtulajdonosok a védett tigriseket árucikként fogják használni.
A tulajdonosok azzal védekeznek, hogy csak a természetes módon elpusztult tigriseket használnák fel kereskedelmi célokra. E mellett egyes farmtulajdonosok azt állítják, hogy engedélyezett tigriskereskedelem esetén a hozzájuk befolyt összeg egy részét természetvédelmi célokra használnák fel, amivel hozzájárulnak a tigrisfaj megőrzéséhez.
"Ahhoz, hogy a vadon élő tigrisek fennmaradjanak, a farmok bezárása és a tigristestrészekkel való kereskedés beszűntetése rendkívüli fontossággal bír" - mondta Dr. Susan Leberman, a WWF Fajvédelmi Programjának igazgatója. - "Itt az ideje, hogy minden olyan ország, ahol még vadon élő tigrisek élnek, közös erővel lépjen fel a tigrisekkel történő illegális kereskedelem megállítása érdekében."
A gazdasági érveket mérlegelve a WWF szorgalmazza, hogy a CITES továbbra is fenntartsa a tilalmat a tigrisrészekkel történő kereskedelemre vonatkozóan. A WWF e mellett felkéri a nemzetközi közösséget, hogy nyújtsanak technikai és egyéb segítséget az érintett országoknak a tigrisfarmok fokozatos megszűntetésében. Ez az egyetlen biztonságos megoldás a tigrisek jövőjének biztosítására.
A világon egyre kevesebb tigris él vadon, és mindenhol csökken az állományuk. A BBC múlt heti hírei szerint Indiában, a Madhja Prades állam (melyet a tigrisek államának is szoktak hívni) középső részén található Panna Park tigrisrezervátumban a három évvel ezelőtt ott élő 24 tigris közül ma már egy sem található meg. A tigrisek nagy részével orvvadászok végeztek.

Forrás: ForestPress