lemondott vadászbirtokárólA Waidmannsheil nevű vadászszövetséghez került a Bihar megyei Bályokon lévő vadászbirtok, amelyet évekig az egyik leggazdagabb romániai, Ţiriac bérelt és vaddisznó-mészárlásokat tartott.
Lemondani kényszerült Bihar megyei vadászbirtokának bérléséről Ion Ţiriac üzletember. A Bályokon lévő területet a jövőben a Waidmannsheil vadászszövetség fogja bérelni, tíz évre kapta meg tegnap a haszonbérleti jogot. A koncessziról azért mondott le Ţiriac, mert az állam tizenötszörösére növelte a fiezetendő díjat, ami így az évi 300 ezer eurót is meghaladja. Az üzletember azt is kifogásolta, hogy ehhez még a fenntartási költségek és az ott nevelt állatok takarmányozásával kapcsolatos kiadások is hozzájárulnak, ami további több tízezer eurót tesz ki. Annak idején, amikor megnyerte a licitet, még összesen 20.000 eurót kellett fizetnie évente. A mostani nyertes, a Waidmannsheil egyébként végül nem a 300 ezer eurós összeget fogja fizetni, hanem évente 27.000 eurót.

A birtokról

A most új kézbe adott vadászterületen jelenleg 108 vaddisznó, 400 nyúl, 24 szarvas és 64 őz van. A licit 2005-ben mindössze tízmillió régi lejről indult, s akkor Ţiriac konkurrense a Bihar megyei Vadász- és Horgászegyesület (AJVPS) volt. Most, hogy az üzletember lemondott a területről, törvény szerint első lépésben azt várták, hogy valamely tulajdonostársulás közvetlen odaítélést kérvényezzen – ám mivel erre nem került sot, kiírták a licitet. A győztes Waidmannsheil mellett a gyimesbükki vadászegyesület, valamint a sepsiszentgyörgyi Romsilva nevű klub és az Artemis Vadászegyesület pályázott ezúttal. A kiírás lebonyolítását a szaktárca felügyelte, amely egyúttal az ország további húsz vadászterületét és bérbeadta, további húszra pedig ma tartanak újabb versenytárgyalást.

A Bihar Megyei Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség szakemberei arra számítottak, hogy a bályoki árverés akár csillagászati összegeket is elérhet, azonban ez nem így történt.


Egyébként a szóban forgó terület 1989-ig az állmi protokollalaphoz tartozott, aztán az Erdészeti Felügylőséghez. Ez utóbbi 2001-ben lemondott a kezeléséről azzal az indokkal, hogy az megoldhatatlan és túl drága. Akkor a területet a bukaresti Zimbrul Vadászegyesület, valamint a Wild Boar cég vette koncesszióba, a területrendezést és az állatokkal való benépesítést már akkor is Ion Ţiriac finanszírozta. Ezt követően vette bérbe végül tíz évre 2005-ben, de most lemondott róla. Ezzel együtt Ţiriac megtartja a szomszédos, 1000 hektáros vadászkomplexumát a térségben, amelyre nem vonatkoznak az új szabályozók. Mint ismeretes, az utóbbi években folyamatosan téma volt, hogy az üzletember inkább mészárlásnak minősíthető vadászatokat szervezett Bályokon, amelyek keretként szolgáltak a meghívott vezető romániai és nyugati üzletemberekkel való tárgyalásokhoz.

Forrás: Erdon