lelőtték a támadó pumátAmint arról korábban beszámoltunk, motorfűrészt használt egy coloradoi férfi, hogy megküzdjön a rátámadó pumával Woyoming északnyugati részén, ahol a férfi feleségével és két kisgyermekével kempingezett.

A 32 éves Dustin Britton, éppen tűzifát vágott, 100 lábnyira a táborhelyüktől, amikor észrevette, hogy egy 100 font körüli puma mered rá a bokrok közül – olvasható a denverpost.com oldalon. A felnőtt hím hegyi oroszlánt később vadőrök ölték meg, miután a keresőkutyára támadt. Most újabb részletek a támadásról.
A puma erősen lesoványodott állapotban volt, és az éhezés más jelei látszottak rajta. Britton, a 6 láb magas, 170 font súlyú férfi, felemelte a motorfűrészt s azzal az állat fejét találta el, ahogy az állat támadott.  Az összecsapást, a férfi úgy élte meg, mintha, egy felnőtt ember teljes erőből nekirontott volna. Elmondása szerint a puma kétszer-háromszor felé ütött első mancsaival, s a férfi ugyanolyan gyorsan sújtott a láncfűrésszel, mire a nagymacska elfordult és elment.
Vadgazdálkodási szakemberek rendkívül szokatlannak minősítették a támadást, mert a puma rejtőzködő természetű. Az elmúlt tíz évben mindössze nyolc olyan esetet regisztráltak Wyomingban, mikor a puma agresszív magatartást tanúsított emberrel szemben.
Ismerve az állat alacsony testsúlyát, (a hím wyomingi pumák átlagosan 140-150 fontot nyomnak) lehet, hogy kétségbeesésében támadott – kommentálta az incidenst Mark Bruscino, hal- és vadbiológus. Az éhség bármely állatnál erős motiváció az élelem szerzésre, mondta. Nem ismert, miért éhezett az állat, mert azon a területen sűrű a kanadai jávorszarvas, a vadjuh és a szarvas állomány. Az illetékesek gyanítják, hogy a  támadásban valamilyen betegség játszhatott közre.
A megsebzett állat azután vonult vissza, hogy Britton, - aki egy kisebb karmolással az alkarján került ki a támadásból - egy 6-8 inch vágást ejtett az állat vállán. Az első tesztek a veszettségre és más betegségekre negatívnak bizonyultak. Az állat tetemét további vizsgálatra a wyomingi állami állategészségügyi laboratóriumba szállították.
A biológus elmondta, közismert, hogy élnek a pumák azon a vidék, ahol a támadás történt. Néha megfordulnak a kempingek közelében vagy más ember lakta helyeken is, de általában elmenekülnek, amint észlelik az embert. Egyáltalán nem jellemző, ahogyan a puma a motorfűrészes felnőtt férfival szemben viselkedett.
A puma más ismert elnevezései még: kaguár, hegyi oroszlán, párduc, catamount és festett macska. A puma szó a kecsua indián nyelvből ered. Brazíliában a tupi nyelvből eredő suçuarana-nak nevezik, ám még egyéb nevei is ismertek. Tény, hogy az angol nyelvben a pumának több mint 40 különféle elnevezése van.

Forrás: ForestPress