vadfarmMájusban az Országgyűlés több pontban is módosította az 1996-ban született vadászati törvényt. Egyik újdonság a ˝vadfarm˝ jogi fogalom megjelenése a vadgazdálkodás területén. S hogy mit jelent a ˝vadfarm˝? A törvény szavai szerint: ˝A vad élelmiszer-előállítás céljából történő tartására szolgáló létesítmény.˝
Azt tudni kell, hogy nagyvadat zárt térben – az állatkert kivételével – csak vadaskertben, vadasparkban, valamint vadfarmon lehet tartani. Két alapvetően különböző vadfarmról beszélhetünk. Az egyiket vadászterületen, a másikat vadászterületen kívül létesítik. A törvény meghatározza, mi nem minősül a vadászterület részének. Így belterületen vagy majorban vadfarm létesítését a tulajdonos kérelmezheti. A jogszerűen tartott vad eltérő megállapodás hiányában, az első esetben a vadgazdálkodó, másik esetben a farm fenntartójának tulajdonában van.

A vadfarm létesítését a vadászati hatóság engedélyezi. Nem létesíthető vadfarm védett természeti területen. Vadfarmról a vad sem vadaskertbe, sem szabad vadászterületre nem helyezhető ki. Ezalól a vaddisznó kivétel. Vaddisznó ugyanis vadfarmról vadaskertbe kihelyezhető, amennyiben az feno- és genotípusos megjelenésében a faj jellemzőit hordozza és azt egyedi azonosításra alkalmas füljelzővel ellátták.

A vadfarmon természetesen vadászati tevékenységet folytatni, vagyis vadászni tilos! A törvényalkotó szándéka nyilvánvaló, ezzel az új kategóriával próbálja elsősorban a nem vadászati céllal, nem vadászterületen való nagyvadtartást szabályozott keretek közé terelni. Ide tartozhat a vaddisznó kertekben való szaporítása, vagy a kedvtelésből tartott pár darab dámszarvas. Meglátásom szerint ˝élelmiszer-előállítás céljából˝ a jelenlegi vadhús-felvásárlási árak mellett vadfarmot létesíteni nem kifizetődő. Számomra továbbra is kérdés a háznál nevelt sérült őzgida, elárvult vadmalac sorsa, hiszen még ha a vadászatra jogosult (az állam) le is mond ezekről az egyedekről, aligha valószínű, hogy a ház tulajdonosa egy őzgida miatt a baromfiudvarát egy hatósági eljárás keretében ˝vadfarmmá˝ kívánná minősíteni, így jogszerű, háznál tartásuk nem lehetséges.

A törvény végrehajtási rendeletének módosítása az őszi időszakban várható, bizonyára tovább pontosítva a törvényi előírásokat.

Forrás: KO