fókamészárlásTöbb, állig felfegyverzett vadász gyűlt össze Kanada keleti partjainál a fókavadászati szezon kezdetekor. A kanadai kormány összesen 280 000 fóka kilövését engedélyezte a mintegy 5,5 milliós populációból.
Az állatvédők természetesen elítélik a fókavadászatot, szerintük nem kifizetődő, hiszen az Európai Unió megtiltotta a fókából készült termékek importálását. Továbbá az Európai Parlament ebben a hónapban embertelen jelzővel illette a fókavadászatot.

A szezon általában a Magdaléna-szigetek környékén kezdődik, majd észak-keletre, Újfundland felé vonulnak.

Az elmúlt négy évben a kanadai kormány több mint egymillió fóka kilövését engedélyezte. A vadászok az állatvédők bírálatára azzal válaszolnak, hogy a kilőtt állatok nem befolyásolják a faunát, és komoly jövedelmi forrást jelentenek a elzárt halászközösségeknek.

A fókavadászok főleg Norvégiának, Oroszországnak és Kínának adták el a prémeket, 2006-ban csak az EU-ból 5,5 millió dollár jövedelmük volt. Több ország is megtiltotta a fókatermékek importálását, Amerika már 1972-ben, Hollandia és Belgium pár évvel ezelőtt. Oroszország is fellépett a vadászat ellen, betiltotta a fókafiókák adás-vételét.

Forrás: Manna.ro