farkasok támadják a háziállatokatTöbb mint tucat alkalommal támadtak meg farkasok háziállatokat az utóbbi hetekben a dél-ukrajnai Zaporizzsja megye falvaiban.

Helyi illetékesek szerint a ragadozók gyakorlatilag a bergyanszki járás valamennyi települését veszélyeztetik. Az anyafarkasok ugyanis ez idő tájt kezdik zsákmányszerzésre tanítani a kölykeiket, aminek a térség állattartó gazdái látják a kárát – adta hírül kedden a vovremya.info ukrán hírportál.
Georgij Korol, a járási vadásztársaság elnöke szerint a nőstény farkasok kölykeikkel együtt megközelítik a falvakat, ott meglesik, majd megtámadják a háziállatokat. Mint mondta, a vadászok tehetetlenek, mert az állatvédelmi törvény értelmében a szaporodási időszakban tilos az ordasok kilövése. Különben is nehéz lenne hajtóvadászatot indítani – tette hozzá –, mivel a betakarítás miatt sok ember van a mezőkön.
A vadászok megpróbáltak csapdákat elhelyezni a veszélyeztetett falvak határában, de a ragadozók nem sétáltak be a kelepcébe. A Bergyanszk környéki gazdák abban reménykednek, hogy az augusztus közepén kezdődő vadászati idényben sikerül alaposan megritkítani az elszaporodott farkasokat. A múlt évben Zaporizzsja megyében 23 ordas került puskavégre.

Forrás: Kárpátinfo