elszaporodtak akullancsokElszaporodhatnak a kullancsok Magyarországon, mert az Európai Unió betiltotta a hazánkban eddig használt kullancsirtó permet hatóanyagát.

Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere az egészségügyi miniszternek írott levelében arra vár választ, mit tesz a kormány azért, hogy ne csak az egyéni védekezés maradjon az élősködők ellen.
"Hosszú távú következményei lehetnek annak az uniós tilalomnak, amely a Magyarországon használt kullancsirtó permetszer hatóanyagára vonatkozik" – mondta lapunknak Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője. A politikus levelet írt Székely Tamás egészségügyi miniszternek, amelyben a kullancsirtó permetezések elmaradása miatt azt kérdezi, mit tervez a kormány, hogy ne csak egyénileg lehessen védekezni az élősködők ellen.

Székely Tamás válaszában hangsúlyozta, hogy egy uniós szabályozás alapján a magyar hatóságnak vissza kellett vonnia a kullancsirtó szer engedélyét, mert a termék hatóanyaga, a pirimifosz-metil nem hozható forgalomba Magyarországon. "Természetesen fontos az egyéni védekezés is, de tény, hogy egyik egyéni módszer sem nyújt teljes biztonságot. Úgy vélem, hogy a permetezéssel végzett irtás nagymértékben csökkenti a két súlyos betegséget, a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást is terjesztő kullancsok egyedszámát" – mondta Czira Szabolcs.

A polgármester visszásnak tartja, hogy olyan európai uniós tagállamok foglaltak állást a hatóanyag betiltásával kapcsolatban, ahol valójában alig élnek ezek az élősködő ízeltlábúak. Szerinte két megoldás lehetséges: Magyarországot vagy egyéni elbírálás alá veszik, és engedélyezik a betiltott szer alkalmazását, vagy biztosítanak egy másik kullancsirtó szert, amely beilleszthető az Európai Unió szabályozásába is.

A városvezető szerint sok tanyáról városba bejáró embert is érinthet a rendelet. Tőlük aligha várható el, hogy minden nap kullancsriasztóval védekezzenek az élősködőkkel szemben. A politikus elmondta azt is, hogy Nagykőrös határában egy olyan négyszáz hektár kiterjedésű pusztai tölgyes terül el, amely a honfoglalás korabeli állapotokat tükrözi. Jelentőségét mutatja, hogy az Európai Unió támogatásával mintegy száz hektárt rendeznek majd. Az erdőben egy erdei iskola is működik és az érdeklődő szülők első kérdése szinte mindig az, hogy mennyire kullancsfertőzött a terület.

Székely Tamás levelének végén azt írja, hogy "amennyiben egy adott területen a megbetegedések halmozottan jelentkeznek, jelentős a turistaforgalom, és a kullancsok előfordulási gyakorisága magas, úgy ezeken a helyeken a terület tulajdonosa a kullancsveszélyre utaló figyelmeztető tábla kihelyezésére kötelezhető, de szükség esetén táborozási és kempingezési tilalom is elrendelhető".

Czira Szabolcs ezzel a hozzáállással és magatartással nem ért egyet, szerinte a kormánynak elsősorban a magyar gyerekek és a magyar szülők igényeinek kell megfelelnie, és azokat kell kielégítenie, és csak utána jöhet az Európai Unió.

Forrás: Magyar Hírlap