medvetámadás erdélybenMedve marcangolt halálra egy gazdát az erdélyi Erdőidecsen. A 38 éves férfit saját házától kétszáz méterre, fényes nappal, a kukoricásban támadta meg a vadállat. A férfi a helyszínen meghalt. Petre Huducean villanypásztorral védte a ház körüli kukoricaültetvényt: tegnap egy helyen letépve találta a drótokat. Felment kijavítani a kerítést, akkor támadt rá a medve.
– Ott fenn fogta meg, ott maradt a lábbelije. S onnan egészen idáig lehúzta. Szemből támadhatott rá, mert a mellkasát, torkát, arcát, mind széttépte, az állát leszakította, a fejét valósággal megnyúzta… ­– mondja a szomszéd, Vasile Pop.

– Ez tudja mennyit tartott? Legfeljebb öt percet s azzal vége volt. Olyan csúnyán felordított a medve, csúnyán, kétszer is! Akkor aztán kiáltottam utána: Petre, Petre, de a gyerek már nem tudott válaszolni – panaszolja híradónknak Viorica Huducea az áldozat édesanyja.

Erdőidecs a Görgényi havas tövében fekszik. A faluban sok kárt okoznak a vadállatok. A helybeliek elkeseredettek: „Rengeteg a vad: szarvas, vaddisznó, medve, minden van nálunk. Nem elég, hogy gyenge a föld, kínlódunk egy csomót és mikor aratnánk, addig semmi sem marad.”

„Kutyákkal őrizzük a termést éjszakánként. Vasakkal csattogtatunk, lármázunk, kiabálunk, hogy elijesszük.”

Ördög Ferenc polgármester kilövési engedélyt kért a szaktárcától: „a román törvények tiltják, hogy az ember kimenjen, ötön-haton s leverjük azt a medvét, vagy lelőjük, vagy mit tudom én. Csak engedéllyel.”

Gheorghe Filimon erdész szerint is ez az egyetlen megoldás: "ki kéne lőni! Amelyik egyszer már embert ölt, az másodszor is megteszi."

Húsz évvel ezelőtt Romániában több medve élt, mint Európa más országaiban együttvéve. Akkori nyolcezres létszámuk a rendszeres vadászat miatt csökkent ugyan, ám életterüket, az erdőket oly mértékben letarolták, hogy egyre gyakrabban a településekre is bemerészkednek Romániában.

Forrás: Duna TV