vaddisznó kár vaddisznóvadászatAmint arról Ghiran Gheorghe, a Szatmár Megyei Vadászok és Sporthorgászok Egyesületének elnöke beszámolt lapunknak, mától egyéni vadászengedélyeket lehet kiváltani vaddisznóvadásztra. Az érdeklődők 400 lej fizetése ellenében egyedül, a vadőr kíséretében vadászhatnak. Az elnök közölte: ez az akció elsősorban a vadkárok megfékezését szolgálja, mivel az utóbbi időben az egész megye területéről jeleztek hasonlókat.
Bár a tavaly kormányhatározattal módosított vadászati törvény kitér a vadkárok esetén nyújtható kártérítésekre is, mint minden téren, itt is igen nagy a bürokrácia.
A károsult az észrevételezéstől számított 24 órán belül köteles jelenteni a kárt a területileg illetékes polgármesteri hivatalnál. A helyi önkormányzat a panasz iktatását követően ugyancsak 24 órán belül köteles értesíteni a megyei mezőgazdasági igazgatóság, valamint a környezetvédelmi ügynökség szakembereit – ennek hatáskörébe tartozik a kárbecslés – a felmérő bizottság létrehozásának céljából. Egy vegyes bizottság a károsult jelenlétében 48 órán belül (az illető polgármesteri hivataltól kapott értesítés időpontjától számítva) köteles jegyzőkönyvezni a tényállást, valamint a kárértéket.

A kártérítést azonban csakis akkor kaphatja meg a gazdálkodó, amennyiben bizonyítani tudja, hogy megtett minden megelőző intézkedést, amely kötelezettségnek is számít.
Szerepelnie kell a gazdalajstromban, kérnie kell a vadállomány hivatalos kezelőjét, hogy a vadkárok kritikus időszakaiban hozzon megelőző intézkedéseket, biztosítsa az őrzést ezen időszakokban, fix vagy mozgó, szag- és hangriasztókat kell felszerelnie.
A kártérítési összeget védett vadak okozta károk esetében (medve,
farkas, hiúz) a környezetvédelmi minisztérium, nem védett vadak esetében az illető területen vadgazdálkodást folytató társaság fizeti. A megyében még egyetlen lejt nem fizettek.
A jelenséggel évek óta küzdő csanáloserdeieknek most is meggyűlik a bajuk az erdőszéli földeken garázdálkodó vaddisznókkal. Mellau József polgármester közlése szerint elsősorban a kukoricaveteményeket teszik tönkre az állatok, de egy fajta búzát is kitúrtak a földből. A gazdák és a vadőrök rendszeres, tűzgyújtással, hanghatásokkal tarkított riasztó akciókat szerveznek a határban.

Forrás: Szatmári Magyar Hírlap