fegyverpróba közben lelőtte barátjátFegyverpróba közben a Katonai Erdészetek á.v. vezérigazgatója lelőtte barátját, aki mint beosztott erdész szolgált az igazgató keze alatt.
LEŠŤ. Štefan Drozd a Katoniai Erdészetek vezérigazgatója ma a reggeli órákban a lešti katonai gyakorlótéren véletlenül agyonlőtte barátját az 59 éves Michal B. Az erdész tragikus halálát a hadügyminisztérium nevében Vladimír Gemela a hadügyminiszter szóvivője is igazolta.

„ Ma reggel a Kamenný Vrch nevű lőtéren baleset történt melynek az 59 éves helyi erdész lett az áldozata. Az eset szerencsétlen véletlen következménye, a szándékosság kizárt” – konstatálta Gemela.

Az információk szerint Drozd vezérigazgató és a beosztott barátja az igazgató új fegyverét lőtték be. A tragikusan véget ért akció valószínűleg legális volt. Úgy a vezérigazgató mint az erdész barátja rendelkeztek a területre belépési engedéllyel. A vezérigazgatót a tettéért két év szabadságvesztés fenyegeti.

A rendőrség és a szakminisztérium a baleset részleteiről mélyen hallgatnak. Gemela megemlíti, hogy a katonai rendőrség is azonnal a helyszínre ért, de az eset kivizsgálását átvette az állami rendőrség. Gemela, mint magán véleményként megemlítette, hagy – „Barátok voltak, biztosan véletlen szerencsétlenség történt. További információkat az állami rendőrség nyújt az ügyben”

A Besztercebányai Kerületi Rendőrkapitányság nevében Petra Vašková megerősítette Gemela szavait és hozzátette, hogy „Bővebb informácót csak a kivizsgálás után tudnak majd nyújtani. A baleset részletes körülményeiről időben fogják majd tájékoztatni a nyilvánosságot.”

Štefan Drozd vezérigazgatót az ügyészség valószínűleg hanyagság miatt bekövetkezett halállal végződő súlyos testi sértéssel fogja majd vádolni, amiért kétéves börtönbüntetést is kaphat.

A vezérigazgató volt az a személy, aki a Katonai Erdészetek területein szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganasított és megtiltott mindennemű szabad mozgást még azokban az erdőkben is amelyek kizárólag csak gazdasági célokat szolgáltak. A Szlovák Parlament ellenzéki képviselőinek tett egy évvel ezelőtti emlékezetes magyarázkodása a túlzott biztonsági intézkedések szükségességére:

„A nyilvánosság számára A Katonai Erdészetek erdeiben lehetetlen biztosítani a 100 százszázalékos biztonságot. Évekig semminek se kell történnie, de elég hozzá egy tragédia és majd engemet fognak kérdezni, hogy miért voltunk olyan engedékenyek”

Forrás: SME.sk