a sörétes vadászpuska nehezen azonosíthatóMintegy 79 ezer sörétes lőfegyver – vadászpuska – van Magyarországon az Országos Rendőr-főkapitányság nyilvántartása szerint. Engedély nélkül is lehetnek egyeseknél fegyverek, de hogy mennyi, arra nincs adat.

A rendőrség tájékoztatása szerint a romák elleni támadásokat vadászfegyverrel követték el, van, aki szerint azért, mert a sörétes lőfegyver nehezen azonosítható be, mások szerint az "eredménycentrikusság" miatt. Tóth István igazságügyi fegyverszakértő szerint nem jelenthető ki kategorikusan, hogy a romák ellen elkövetett gyilkosságoknál használt fegyver beazonosíthatatlan. „Az azonosítást az segíti, hogy a lövedéken tükröződik a csőfal. Sörétes puska esetében – amelynél sima csövű fegyverről van szó – azonban csak akkor találunk ilyen nyomot, ha például csorba a csőtorkolata. Ennek ellenére volt olyan esetünk, amikor söréten lévő nyom alapján tudtuk beazonosítani a fegyvert.”
Úgy vélekedett, nem nagy bravúr kimondani, milyen típusú sörétes fegyverrel követhették el a romák elleni támadásokat, mert a 12-es és a 16-os kaliberű puskák a legelterjedtebbek, főleg a 12-es. A szakértő hangsúlyozta, hogy részleteket nem szeretne elárulni arról, hogyan azonosítják be a puskákat. Ennek egyik oka, hogy ennek alapján a bűnözők tudnák, mit tegyenek, hogy soha ne kapcsolhassák össze őket az általuk elkövetett bűncselekményekkel, valamint egy lőfegyvert csak egy alkalommal használnának, és akkor a korábbi ügyeket nem lehetne hozzájuk kötni.
Tóth biztos abban, hogy a romák elleni támadások végrehajtói az egy bűntett-egy fegyver elv alapján dolgoznak, ami a „balhé” költségében benne van. A fegyverszakértő hozzátette: a sörétes puskákkal mozgó vadra szoktak lőni, hiszen a sörét szétszóródik, így lefed egy területet és ezáltal nagyobb esély van a találatra. „Éppen ezért – úgy vélem –, a gyilkosságoknál a sörétes fegyverek használatának elsődleges oka az eredménycentrikusság, és nem a kriminalisztikai megfontolás, vagyis az, hogy a fegyver nehezen beazonosítható.”

Az engedélyeztetés folyamata
Az ORFK Igazgatásrendészeti Főosztályának munkatársa, Hubay Krisztina százados ismertette a hvg.hu-val azt az engedélyeztetési folyamatot, amelyen át kell esnie annak, aki sörétes puskát, azaz vadászfegyvert akar szerezni. „Lőfegyver tartása eleve csak célhoz kötötten lehetséges, így a sörétes, hosszú lőfegyver megszerzése csak vadászatra és sportlövészetre engedélyezhető a 18. életévüket betöltötteknek. A kérelmezőnek meg kell felelnie az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, illetve le kell tennie egy elméleti és egy gyakorlati részből álló fegyverismereti vizsgát is. Speciális feltételként pedig rendelkeznie kell érvényes vadászjeggyel is, ami biztosítja, hogy a fegyvert a tulajdonosa a megfelelő helyen fogja használni.”
A rendőrség az engedély kiadásakor a felsoroltakon kívül még megvizsgálja azt is, hogy az illető előélete milyen, illetve vannak-e nála olyan kizáró tényezők, mint bizonyos bűncselekmények elkövetése, amelyeket a 235/2004-es kormányrendelet fel is sorol. Hubay Krisztina megjegyezte, általában vagyon elleni bűncselekmények miatti elutasításuk ellen szoktak panasszal élni.

Nemcsak az engedély megadását kötik szigorú feltételekhez, hanem a puska – biztonsági záras lemezszekrényben történő – tárolását  és szállítását is. Hubay Krisztina közölte, a rendőrség tart szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, de ha tudomására jut, hogy nem a célnak megfelelően használja valaki a fegyvert, akkor mérlegelés nélkül visszavonják a fegyvertartási engedélyt.

Ahol engedély van, ritkán van probléma
A százados elmondta azt is, hogy az ORFK nyilvántartása szerint az országban sportvadászati céllal összesen 78 132 magánszemélynek van fegyvertartási engedélye. Ezen kívül még jogi személyek – sportklubok és -egyesületek – is kaphatnak engedélyt, jelenleg 539 rendelkezik ilyennel. Az ORFK-n nem tudtak mit mondani az illegálisan, engedély nélkül tartott sörétes lőfegyvert illetően, mert az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Igazgatásrendészeti Főosztályának bűnügyi vonatkozású adatai nincsenek.
A hvg.hu-nak egy vadászmester elmondta, hogy nagyon nagy az illegális fegyverek száma, ezek egyik része külföldről, másik része betörésekből származik. „A baj soha sem a fegyvertartási engedélyekkel rendelkezőkkel van, hanem azokkal, akik illegálisan birtokolnak vadászfegyvert. Az orvvadászatokat is ezekkel követik el.”

Forrás: Hvg