édenkert az állatoknakAz utóbbi időszakban megszaporodtak a vadasparkok a Kárpátalján is. Az egyik alig néhány kilométerre található a magyar határtól. Az egykori sebészprofesszor és szenvedélyes vadász, Ruszin László úgy döntött, édenkertet alakít ki kedvenc állatainak.
A Csap-Záhony határátkelő közelében elterülő erdőben láthatóan pezsgő élet folyik. A betérő – természetesen csak a gondozó kíséretében – rövid ideig részese lehet ennek a páratlan élménynek. Egyebek mellett vietnami és vaddisznók róják az erdőt-mezőt. Ez azonban nem volt mindig így.

- Indulásként 36 kocsi szemetet vittünk ki innen – eleveníti fel a kezdeteket dr. Ruszin László, a Medve Vadasfarm tulajdonosa. - Ez ugyanis egy olyan határőri erdő volt, ahol a lengyelek, az ukránok dobálták el felesleges dolgaikat, hogy könnyebben átmehessenek a határon. Mivel nem volt igazi gazdája, nagyon sok fát kiirtottak. Mi bekerítettük az egész területet, és itt fát már csak ültetni szabad.

Ruszin professzor néhány hasonló gondolkodású társával együtt bérbe vette a 60 hektáros területet. Hat évvel ezelőtt hoztak 5 vietnami malacot, majd néhány vaddisznó érkezett. A sertéskolónia összlétszáma azóta 150 körülire duzzadt, és folyamatosan nő, hiszen mindennapos esemény egy erdőből előbukkanó koca, csöppnyi malacok kíséretében. Az erdei élmény akkor lenne igazán teljes, ha a féltve őrzött őzeket és szarvasokat is megpillanthatnánk. A rendszeresen járőröző gondozók útvonalán indulunk felkutatásukra.

- Nálunk a vadak és park biztonsága érdekében két személy rendszeresen körbe járja a területen, mert például volt rá példa, hogy felvágták a drótkerítést – magyarázza útközben Tóth Norbert, a vadaspark gondozója.

Kísérőnk szerint a szarvasok és őzek becserkelése kedvenc pihenőhelyükön, a sűrűben kevés sikerrel kecsegtet. Egy magányos bakot azonban mégis sikerül lencsevégre kapnunk. Sajnos rossz a szelünk, és azonnal eloldalog. A gímszarvasok is megugranak. A dámok ugyancsak érzékelik a veszélyt, és tovarohan a csapat a vezértehénnel az élen.

- Most éppen a téli takarmánynak szánt szénát, lucernát tároljuk be – tájékoztat a vadaspark vezetője Szécsy Ferenc. – Ez a mennyiség a jelenlegi állománynak egy - másfél évre is elegendő.

Az őzeket és szarvasokat ilyenkor nem etetik, a disznókat viszont kétszer naponta. A megszokott időben kolompszó nélkül is idetódul a konda apraja-nagyja, feketéllik a hátaktól a környék. Mi, az este közeledtével, optikánkkal szarvaslesre indulunk. Ezúttal a gímcsapat megkegyelmez nekünk, és pózolva legelészik egy röpkét. Közeledtünkre viszont azonnal visszaváltanak az erdőbe.

A jövővel kapcsolatban Ruszin László elmondta, hogy terveik szerint itt vadászat már nem lesz többé. Ha pedig a terület eltartóképességénél nagyobb lesz a vadállomány, akkor a felesleget kiengedik olyan területekre, ahol biztosan nem lövik ki őket.

- Nem csak ölni kell, meg lőni, hanem tenyészteni is kell valakinek – magyarázza a tulajdonos. – Nálunk még szokatlan hogy valaki nem lövi, hanem tenyészti a vadakat, s ritkítás helyett növeli az állomány. Tavasszal például 5 muflon is érkezett, s hála a természetnek már heten vannak. Nagyon óvatosak. A gondozókon kívül idegen szem ritkán látja őket.

A hallottak szerint még növelhető a vadállomány, s talán egyszer elérik azt a határt, amikor a ragadozók betelepítésén is elgondolkodhatnak

Forrás: gazdakor.szie.hu