erdőirtásÖkológiai katasztrófa fenyegeti az Erdélyi Nyugati Szigethegységet. A vidék polgármesterei hatalmas erdőirtásra készülnek, azt mondják: egy, az erdőket pusztító rovar, a betűző szú megjelenése miatt.

A természetvédők viszont úgy látják: ezzel akarják törvényesíteni a 30 éve tartó illegális fakitermelést a természetvédelmi parkban.

Az illegális faszállítmányok mindennaposak Pádison. A fenyőket a közelmúltban megjelent szúfajta is pusztítja, ám ez nem ok a több száz hektárnyi erdőterület kiirtására – figyelmeztetnek az ökológusok.
Ez a szúfajta az amúgy is ritkán telepített fenyőket támadja meg, így ha még ezeket a fákat is kivágják csak kopárság marad. A szú elpusztítására léteznek speciális irtószerek, ezért nem kell kivágni egy fát sem, főleg nem egy természetvédelmi területen – közölte Adrian Gagiu, muzeológus.
A hatóságok már évtizedek óta szemet hunynak az illegális fakitermelés fölött. A természetvédelmi területről naponta kamionok tucatjai hordják el a fát. Ezzel tönkreteszik a páratlan szépségű erdélyi karsztvidéket, ahol az illegális építkezések is megszaporodtak.
Ennek a bihari karsztvidéknek az egyik legnagyobb értéke, hogy a mészkövet még a növény takarja. A karsztvidéken az a nagyon vékony rétegű talajon nem nő vissza az erdő – nyilatkozta Marossy Anna botanikus-természetvédő.
Amíg a környezetvédők a rovarinvázió ellen küzdenek, addig az önkormányzatok a természetvédelmi park felszámolását kérik.

Forrás: Erdély.ma