lövő vadászPápa - Az elmúlt években a Veszprém Megyei Vadászkamara számos és jelentős sikereket ért el, több kezdeményezésük országos visszhangra talált.
A hivatásos-, valamint a sportvadászok küldöttválasztó közgyűlésére készülnek a Veszprém Megyei Vadászkamaránál. Az időpontról a kamarai elnökség döntött: augusztus 15-én Pápán tartják, amelyre a 2300 megyei vadász személyre szóló meghívót kapott. A közgyűlésen beszámolnak a szervezet tevékenységéről. Ennek kapcsán kérdeztük Pap Gyula vadászkamarai elnököt.

Helyzetértékelését a megalakulástól kezdte az elnök, mint mondta, semmilyük nem volt, a szervezetet a nulláról kellett felépíteniük. Ez sikerült is. Anyagi lehetőségeik függvényében, két ütemben egy minden igényt kielégítő vadászati centrumot (székházat) hoztak létre. Ilyen nincs mindenkinek az országban.

A jogszabályban, az alapszabályban előírt feladataiknak mindkét ciklusban eleget tettek, ezt bizonyítják a törvényességi felülvizsgálatok megállapításai is. Államigazgatási feladatokat ellátó köztestületként működnek, ők intézik a vadászjegyek kiadását, a vadászok biztosítását. Emellett szervezik a hivatásos vadászok továbbképzését, az egyéb szakmai képzéseket, vadászati fórumokat. Elsőként adták ki a rendellenes trófeakatalógust, az etikai kódexet, a vadászévkönyvet minden tagtársuk megkapja.

Számtalan országossá kinőtt szakmai rendezvény magját ők vetették el. Megyénkből indult a hivatásos vadászok versenye, a vérebverseny, az ifjú vadászok eskütétele, a vadászok bora. Egyedüliek abban is, hogy tisztségviselőik az országos szinten meghatározott költségtérítéseiket soha nem vették fel. Százszázalékos szervezettséget is csak ők mondhatnak magukénak!

Pap Gyula komoly eredményként könyvelte el, hogy sikerült nyitniuk a közönség felé. Ennek érdekében számtalan programot szerveztek. A civilek által is látogatható vadásznapjaik voltak Pápán, Sümegen, Várpalotán, Veszprémben. Megyénkben az elmúlt három évben kettő állandó trófeakiállítás is nyílt: Bakonybélben és Sümegen.

Az általános sikerek ellenére az elnöknek hiányérzete is van. Mint mondta, erősíteni kell a kommunikációt, a kamarát még inkább szolgáltató jellegűvé (is) kell tenni. Közös akarattal még egységesebb szervezetet lehet alkotni. Leszögezte, a kamara vezetése képes e feladatok megoldására.

Forrás: Napló