vadászfegyverekVeszélyben vannak Magyarországon a vadászok! Mivel a romairtó sorozatgyilkosok vadászfegyverrel követték el a bűncselekményeket, a rendőrök a vadászfegyverre kiadott engedélytulajdonosok százait ellenőrizték. Az elkövetők után kutatva szerda éjszaka két vadászt megállítottak, és kis híján bántalmaztak Gávavencsellőn a félelmükben járőröző romák.
Beigazolódni látszik a zsaruk korábbi félelme. Úgy tűnik, hogy a biztonságérzetüktől megfosztott romák nem hajlandóak megvárni, míg újra lecsapnak a gyilkosok. Több helyen járőrszolgálatot szerveznek, és bizony jogkör hiányában túlmerészkednek a törvényesség határain.

Éppen vadászatból indult hazafelé egy sötét terepjáróval az a két vadász, akiket megállásra kényszerítettek Gávavencsellőn a járőröző romák. Az autó két utasát - elmondásuk szerint - fenyegetőleg, kissé agresszívan arról faggatták, honnan jönnek, merre mennek, és kérték, mutassák meg az irataikat. Erre ők nem voltak hajlandóak, de szerencsére az egyik roma megismerte az autó utasát, így továbbengedték őket. Nem mentek messzire, hiszen az inzultus után első útjuk a legközelebbi rendőrőrsre vezetett. Miután előadták, mi történt velük, a rendőrjárőrök elindultak, hogy ellenőrizzék a jogkör nélküli igazoltatókat. Mivel megállásra kényszerítették az autóst, ellenük közúti veszélyeztetés miatt indult eljárás.

A STOPnak sikerült telefonon utolérnie az egyik helyi romát, aki szerint szó sem volt veszélyeztetésről, mindössze útbaigazítást adtak a vadászoknak.
"A férfiak minden este járják az utcákat, és ez jó, mert legalább nyugodtan alhatunk. Senki még csak hangosan sem szólt a két vadászra, felháborító, hogy minket öldösnek, és ráadásul a rendőrök minket is büntetnek meg, ha meg akarjuk védeni magunkat" - mondta el K. D.-né, aki a gyilkosságok óta - elmondása szerint - egy ágyban alszik 4 gyermekével és férjével, nehogy bajuk essen.

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrkapitányság sajtóhelyettese az MTI-nek nyilatkozva elmondta, érthető a romák aggodalma, de a rendőrség szerint az önkéntesen járőrözőknek sehol sem szabad önálló intézkedésbe kezdeniük egy gyanúsnak vélt gépkocsi megállításával. A járőrözők inkább jegyezzék fel a jármű típusát, színét, rendszámát és azonnal értesítsék a rendőrséget.

Forrás: Stop