szemétgyűjtésTöbb száz zsák szemetet kellett összeszedniük és elszállítaniuk a hétvégén a retyezáti vadőröknek, miután az utóbbi két hétben felelőtlen emberek szemétdombbá tették a Poiana Pelegii környékét.
– Felháborító, hogy mennyire gátlástalanok tudnak viselkedni a hatalmas autókkal érkező kocaturisták, akik a hegyben csupán a flekken-sütésre, sörözésre és autómosásra ideális helyet látják. Otthonról jövet egész csomagterüket megpakolják étellel-itallal, de hazafelé már nem találnak annyi helyet az autóban, hogy a maradékokat, csomagolópapírokat levigyék egy városi szeméttárolóba. A hétvégén három utánfutónyi szemetet szedtünk össze utánuk a Retyezát Nemzeti Park szinte kellős közepéről – háborgott ma Florina Crişan, a RNP szóvivője. Bosszúságában már a medvéket emlegette, azzal fenyegetve a szemetelő turistákat, hogy egyszer a nagy barna retyezáti őslakos fogja megbosszulni a dolgot. – A szeméttelepek amellett, hogy szennyezik és elrondítják a környezetet, mágnesként vonzzák a vadállatokat. A Poina Pelegii környékén sokan sátoroznak, és egyelőre nem volt gondunk a medvével. Ám ha ideszoktatják őket, akkor aztán ne az állatot, meg a vadőröket hibáztassák. Ne a medve kelljen itteni lakhelyét is elhagyja majd a felelőtlen emberek miatt – fogalmazott a park szóvivője.
Zorán Acimov, az RNP igazgatója szerint az igazi hegymászókkal általában nincs gond, szemetüket saját hátizsákjaikban szállítják le a hegy aljába. A park, autóval is megközelíthető szélein azonban tonnaszámra gyűl a hulladék minden nyáron. – Újabban azt is a szemünkre hányják, hogy nincsenek kukák a Retyezáton. A természetvédett területek azonban nem kell és nem szabad szeméttárolókat elhelyezni. Hiszen, még ha mindenki csak ebbe dobná a hulladékot, akkor is nagy a valószínűsége annak, hogy az állatok széthordják azt. Meg a szemét leszállítása is gond, lévén, hogy a sátorozó-helyek legtöbbjét csak gyalog lehet megközelíteni. Így aztán a vadőreink egyebet sem csinálnának, csak hordanák le a szemetet látástól vakulásig – magyarázza Florina Crişan. Állítása szerint az utóbbi pár hétben nagyon megszaporodott a hegyvidéki szabályokat teljesen figyelmen kívül hagyó turisták száma. – Nagy terepjárókkal, ATV-kel vágtatnak végig a lezárt hegyi utakon, ott gyújtanak tüzet, ahol kedvük szottyan és mindenfelé óriás szemétkupacokat hagynak maguk után. A hétvégén 3000 lejre büntettünk meg egy hattagú csapatot, akik terepjáróval vágtattak Cârnictól a Pietrele menház felé vezető úton. A bírságolást folytatni fogjuk, mert az a szomorú tapasztalat, hogy a szép szó, a figyelmeztető táblák már semmit sem érnek – fogalmazott az RNP szóvivője.

Forrás: Nyugatijelen