vadászok fogadalomtételeAz elmúlt hét szombatján rendezték meg a XVIII. Nógrád megyei vadásznapot és a szerpentini vigasságokat a községben, amely immár másodízben adott otthont a rendezvénynek.
Elsőként Illés Kálmán polgármester köszöntötte a szép számú vendégsereget, hangsúlyozva: a vadászok összetartó közösséget alkotnak, s a településnek nagy örömet jelent az, hogy 2007 után ismét házigazdája lehet a találkozónak.

A polgármester egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a régi, romos tűzoltószertárból elkészült bérlakást a délelőtt folyamán szintén módjukban állt átadni.

Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke külön is üdvözölte a felvidékieket, akik ellátogattak Nógrád megyébe, e varázslatos világba.
– Bár a gazdasági válság a foglalkoztatás, az oktatás, az infrastruktúra területén nehéz helyzetet teremt, de minden visszaesést konjunktúra követ. A konjunktúrához viszont összefogásra van szükség. Az összefogáshoz pedig mutasson példát a több, mint negyven vadásztársaság mintegy 1700 vadásza – fogalmazott az elnök, aki egyben azt is hangsúlyozta: országos szinten is szeretne vadásznapot rendezni a megye a jövőben.

Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének elnöke nyomatékosította: a rendezvény rangját az országos vezetés jelenléte is emeli.
Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára ünnepi beszédében arról szólt: a vadásznapok nem öncélúak, hiszen a vadászok tevékenységének bemutatását szolgálják.

– A vadászat nem életet kioltó öldöklés, hanem tudatos szakmai munka a természeti egyensúly megőrzésének érdekében. Mi a vadászat? Elhivatottság és szenvedély, feszültség és izgalom, kitartás, állhatatosság, önmérséklet és értékítélet. A vadászat életfilozófia, az ősiség üzenete, a természet szeretete, a vad védelmének szükségessége. A vadász elsődleges célja nem a zsákmányszerzés, hanem az azonosulás a harmonikus természettel, amely a lélekre gyógyítóan ható energiaforrás – mondta a főtitkár, aki azt is hozzátette: a vadászat és vadgazdálkodás történelmi, nemzetgazdasági jelentőségű tevékenység, s a jövő egyik húzóágazata lehet a vadászatra épülő turizmus.

– Reméljük, világhírű vadállományunk a jövőben is fennmarad, s megállíthatjuk a természet pusztítását, hiszen mivé lenne életünk erdők és mezők, vadvizek, madárének és szarvasbőgés nélkül? – zárta gondolatait Pechtol János, akinek szavait követően Szabó László atya celebrálta a Hubertus-misét a barátság és közösség jegyében.

A nagy napon átadták a Nimród-érmeket és a Hubertus-kereszt kitüntetéseket is. A kamara aranyérmét Machács Mihály, a Lókosvölgye VT elnöke, az OMVK Nógrád Megyei Területi Szervezete felügyelőbizottságának elnöke kapta meg. Nimród éremben részesült Gáspár János, a Szánas VT hivatásos vadásza. A Hubertus-kereszt kitüntetés arany fokozatát Dombóvári J. Tibor vette át, ezüstkeresztet Koplányi József, Hering József, Czímer Árpád és Kecskés György kapott. Bronz- keresztet Szlezák Zsolt, Szentesi László, Pullai Károlyné, Árpád Sándor, Misik Imre és Parrag Zoltán vehetett át.

A kitüntetések átadását követően az ifjú Nimródokat és Dianákat is felavatták, vagyis a fiatal vadászok fogadalmat tettek. Estig, egészen a vadászbálig szórakoztatták a közönséget a néptáncosok, hastáncosok, hagyományőrzők, volt lövészet és főzőverseny, vadászruha-, trófea-, íjász- és vadászkutya-bemutató, festmény- és fotókiállítás, sétakocsikázás, lovaglás, vidámpark, s még Szűcs Judith is koncertet adott a vadászok összetartó közösségének.

Forrás: Nport