van még mit kilőniSzatmár megye - Megyénkben a változatos és magas a vadászható fajok száma, ami a vadászat folyamatos ellenörzésének köszönhető–nyilatkozta Ghiran Gheorghe, a vadász-és horgászegyesület igazgatója.
Az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal óriási bevételre tesz szert a külföldi állampolgárok részére szervezett vadászatokból. A tavalyi év első négy hónapjának bevétele megközelítette az 1 millió eurót. Az idei év hasonló időszakában 22 százalékkal csökkent ez a jövedelemforrás, amit a gazdasági világválsággal magyaráz a Romsilva vezetősége. Ezért annak érdekében, hogy jobban motiválják azokat a közvetítő cégeket, amelyek külföldi vadászokat hoznak be az országba, augusztus 1-től átlagban 7%-al növelték a nekik szánt juttatásokat, nyilatkozta Gheorghe Mohanu, a Romsilva igazgatója. Szatmár Megyében a vadászható területek 70 %-át, azaz 33 körzetet a Szatmár Megyei Vadász-és Horgászegyesület, a fennmaradó 30%-ot pedig az erdészeti igazgatóság kezeli, tudatta Ghiran Gheorghe, a vadász-és horgászegyesület igazgatója. Körzetenként 20-30 vadászt tartanak nyilván, időnként külföldi vadászok is megkeresik az egyesületet, akik a törvények megszabta keretek között vadászhatnak, de az egyesület nem működik együtt közvetítő cégekkel, nyilatkozta a szakember. Minden egyes vadászati körzetben alkalmaznak vadőrt, aki folyamatosan ellenőrzi a vadállomány nagyságát. Az egyesület rendszeresen nyilvántartásba veszi a földtulajdonosok bejelentéseit a vadak által a termésben okozott károkról. A minisztérium minden szezonban pontosan előírja a kilőhető vadak számát, hogy egyensúlyban tartsa a vadállomány nagyságát. A vadak csak szigorúan meghatozott periódusokban lőhetők, például szaporodási, vemhességi időszakban tilos a vadászatuk. A nagyvadak esetén minden példány elejtésére külön engedély szükséges. A megyében a nagyvadak közül leggyakrabban szarvasra, vaddisznóra, őzre, rókára vadásznak. A 2009-2010-es vadászszezonban legfennebb két farkas elejtésére adhatnak engedélyt. A kisvadak közül a leggyakrabban a nyúl,a fácán, vadréce, vadlúd kerül terítékre. Főleg a külföldiek előszeretettel ejtenek el fürjet, fekete-és szőlőrigót, mezei pacsirtát. Szatmár megyében a változatos tájnak köszönhetően megtalálható a Romániában előforduló vadászható fajok 95%-a, sok a vad a megyében, ami annak is köszönhető, hogy folyamatosan szelektáljuk azokat fajokat, amelyek kárt tehetnek a vadállományban–fejezte be a szakember.

Túlzott vadászat

Márk-Nagy János ökológus elmondta, sajnos Romániában sok esetben nem tartják be azokat a szigorú előírásokat, amelyek a vadászatot szabályozzák, ami veszélyeztetheti egyes értékes fajok életképes populációinak megmaradását. Például az 1990-ben 323 zergét számoltak meg a Radnai Havasokban. Az orvvadászat miatt mára már drasztikusan lecsökkent a száma ennek a szigorúan védett fajnak. Az olyan nagyragadozók, mint a medve, a hiúz és farkas egész Európában szigorúan védettek, és tilos a vadászatuk, hiszen Nyugat-Európában már csak elszigetelten fordulnak elő. Románia engedményt kért a vadászatukra azzal az indoklással, hogy ezek a ragadozó fajok egyes helyeken károkat okozhatnak. Ennak oka az, hogy az illegális fakitermelés, a terepmotorozás és egyéb tevékenységek miatt lecsökken az életterük. A gond az, hogy sok esetben több értékes vadat lőnek ki, mint ami megengedett, ami veszélyezteti ezen szigorúan védett fajok populációinak megmaradását.

Forrás: Erdély Online