őzbakvadászatGemenc | Hiába sípoltak a vadászok, az őzbakok inkább hűsöltek az erdő mélyén, mintsem udvarolni induljanak a kánikulában. A szarvasbőgés is nehezen indul a hőségben.
A nagy meleg ellenére eredményesen, bár kissé nehézkesen zajlott az elmúlt napokban a gemenci őzbakvadászat. A tervezett száznyolcvan bak zöme már terítékre került. – Gyenge volt az üzekedés, a nagy meleg rányomta bélyegét az őznászra. Behúzódtak a bakok a sűrűbe, inkább éjszaka zajlott az üzekedés. Csak két-három nap akadt, amikor beugrott a csalisípra a sutát kereső úr, illetve legény. Mégis valamennyi nimród elégedetten távozhatott, sikerült meglőni a kiszemelt őzet. Kiugró trófea nem került egyik vendég birtokába sem, de Pandúrban esett egy 402 grammos agancsot viselő bak. Gemencben az idei jó átlagos esztendőnek mondható az őzbakvadászat kapcsán. Egy-két bak még biztos esik szeptemberben, amikor a szarvasra leső puskás pluszban bevállalja az őzvadászatot is – válaszolta érdeklődésünkre kedden Fodermayer Vilmos vadgazdálkodási osztályvezető. Mint utalt rá, ezekben a napokban már a szarvasbőgésre, illetve -vadászatra készülnek. Hiszen egy-egy nyekergés már hallik az erdő mélyéről. A bőgés hagyományosan augusztus huszadika után indul be Gemencben, de ez függ az időjárástól is. Kánikulában kevéssé vehemensek az udvarlásban a gímbikák.

– Az árvíz nem, a május elején felbukkanó szúnyoghad annál inkább megviselte a borjakat. Nyilván egy bizonyos mennyiségű elhullást is okoztak az alig pár napos szaporulatban. Korábbi évek tapasztalata szerint az ilyen szúnyogos években gyengébb az agancsfelrakás, kisebbek a súlyok. Ám minderről majd csak az eredményes vadászatot követően tudunk meggyőződni. Kint, a mezőgazdasági területeken nincs ilyen gond. Már az ősz első napjaiban is érkeznek hozzánk vendégek, a szarvasbőgés sokakat vonz Gemencbe. Elégedett leszek, ha szeptemberben sikerül elejteni 130-150 bikát. Január végéig egyébként 220 egyed kilövését tervezzük – tudtuk meg az erdőgazdaság osztályvezetőjétől.

Forrás: Baon