elszaporodtak a rókákFejér megye - Szabadon mászkálnak a szelídnek tűnő rókák Aba központjában. A vadászok keresik a megoldást, hogy kilakoltassák őket. A rókaszaporulat igen jelentős, irtani nem, csak kilőni szabad ravaszdiékat, mondják a gazdálkodó vadászok.
"Elszaporodtak a rókák a falu központjában. Talán veszettek is, hamarosan pedig kezdődik az iskola. Miként engedjük gyermekeinket egyedül, védtelenül el otthonról?" Így szólt az az sms, amelyet nemrégiben küldött egy abai olvasónk lapunknak. Vajon valóban vannak rókák a falu központjában? Szabóné Balogh Bernadette, jegyző elmondta, sajnos április óta valóban elszaporodtak a rókák, a szakemberek véleménye szerint az állatok szelídek.
- A település központjában van egy kis mocsaras, nádas terület, ahová valószínűleg bekölykezett egy anyaróka tavasszal - mondta a jegyző. A kicsik felcseperedtek az emberek között, emiatt nincs bennük félelemérzet. Szelídnek tűnnek. Megkerestük a kerületi főállatorvost, illetve a helyi vadásztársaságot is, mindannyian úgy vélték, nem veszettek az állatok. Már a Vadex is jelezte, segít, de a belterületen nem lehet kilőni a rókákat. A helyi vadásztársaság már helyezett ki csapdákat, de eredményről nem tudnunk.

Méhes Lajos, a Sárréti Egyetértés Vadásztársaság vezetője véleményét kértük a történetről és a ravaszdiakról. Óriási tévedés volt a természetvédőktől a róka levédése. A rókának abszolút nincs ellensége, gyakorlatilag az étkezési rangsor felső fokán áll, mint húsevő. Magyarországon maximum a vadász lehet az ellensége, de a vadász is csak addig jelentett rá veszélyt, amíg engedélyezték a rókakotorék folyamatos mérgezését. Óriási a túlszaporodás közöttük, mivel a vadásznak nincs annyi ideje, hogy állandóan vadásszon rájuk. A róka köztudomású ravasz állat, nem könnyen lehet meglőni, kitartás, idő kell hozzá.
Együtt élünk a vadakkal, de nem tudja mindenki, hogyan viselkedjünk, ha találkozunk velük. Dédelgetni, simogatni semmiképpen nem kell őket...

Forrás: FMH