vadászkürtAlap - Hatvan évvel ezelőtt, 1949-ben tizennégy alapító taggal megalakult a Sárréti Egyetértés Vadásztársaság. Az alapítók és az eltávozottak előtt tisztelegtek az emlékfallal.
A Bakonykürt Egyesület kürtjeinek hangja vezette fel az ünnepséget, amely a vadásztársaság vadászházánál, szép környezetben, árnyas fák alatt és a napsütötte színpadon kezdődött. A Vadászhimnusz hangjai alapozták meg az ünnepség hangulatát, amelyen Méhes Lajos, a vadásztársaság vezetője sorolta az egyesület életét meghatározó mérföldköveket.

- A hatvan év nagy idő, talán annak is köszönhető, hogy ennyi évet megélt az egyesületünk, mielőtt új tagokat vettünk fel, a jelöltek egy évet dolgoztak, ki kellett érdemelni, hogy bekerüljön valaki az egyesületbe - mondta Méhes Lajos. Az alsószentiváni és sárszentmiklósi vadászokkal 1968-ban egyesültek, az ötven stabilan gazdálkodó tag meghatározta az életüket. Átvészelték a változásokat, amely annak is betudható, hogy a településen vadászdinasztiák élnek, dolgoznak együtt. - Jelenleg negyvenhat állandó és tíz pártoló tagunk van, ők az idősebbek, akik nem bírják már annyira a munkát. A területünk az átlaghoz képest nagy, 9600 hektár, szerencsés összetételű, van apró- és nagyvadas részünk, intenzíven foglalkozunk fácán- és vadkacsaneveléssel, évente tízezer fácánt nevelünk. Ezeket részben a saját állomány pótlására, részben a vendégvadászatok érdekében engedjük ki a területre. Két év óta vadkacsából is ugyanennyit nevelünk, ezeket zömében külföldi bérvadászok vadásszák le. Nagyvadra nem hívunk vendéget, a lehetőséget meghagyjuk a tagoknak, akik korlátozás nélkül vadászhatnak disznóra, szarvasra. Az őszi időszakban kiengedjük az ötezer fácáncsirkét - ma már színesek -, októbertől januárig minden hétvégén vadásztatunk. Külföldieket és belföldi vadászokat - komolyabb pénzügyi háttérrel rendelkező cégek, magánszemélyek is - egyaránt. Ez a társaságunk tagjainak kemény munka. Ki kell vinni a fácánt, levadásztatni, kutyákkal segíteni a vadászokat, nyolc-tíz ember kíséri a vendégeket. Ez rendkívül kemény munka. A fácánból az első a tagságé, de karácsonykor vendégvadászatot tartunk. Akkor a vendégeinknek hajtunk, több mint százan szoktunk lenni, igen kellemes napokat töltünk együtt. Ma már szerb vendégvadászok lövik a vadkacsát, de folyamatosan érkeznek majd a vendégvadászok.

Az ünnepségen Tóth György és Kaszás Károly leplezte le az emlékfalat, amely alatt a táblán ötvenhárom vadász neve szerepel, akik egy ideje az örök vadászmezőkön hódolnak szenvedélyüknek. A jubileum alkalmából a Hubertus-kereszt ezüst fokozatát adták át Somogyi Lajosnak, Czeiner Józsefnek és Kaszás Lajosnak. Az emlékfalat megáldotta Mészáros János atya, majd vadászmisét celebrált. Pechtol János, a vadásztársaságok országos szövetségének főtitkára is arról beszélt, hogy a vadászat nem csak szórakozás - életmód, értékőrzés, életfelfogás. Az alapi vadásznapon találkoztak a családok, a dinasztiák, amelyekben apáról fiúra száll a szenvedély.

Forrás: FMH