vadászkürtösökLenti, Lovászi - Diána-szobor avatásával és vadászati múzeum megnyitásával ünnepeltek szombaton az Olajbányász Vadásztársaság tagjai.

A lábon elszáradt tölgyből faragott szobor Lenti máhomfai városrészében került felállításra, míg a gyűjtemény a Lovásziban található vadászháznál tekinthető meg.

A Palaics Gábor által készített Diána-szobor egyebek mellett azt jelzi, hogy 1972-ben a lovászi társaság területén ejtettek el egy világrekorder gímszarvast - hívta fel a figyelmet avatóbeszédében a zalai vadászok számára máig meghatározó eseményre dr. Feiszt Ottó erdőmérnök, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

A Lovásziban kialakított vadászati múzeumot dr. Lugosi József ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója avatta fel, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy a gyűjtemény a máhomfai gyökerekkel is rendelkező, jelenleg Budapesten élő Gonda Zsoltnak köszönhetően került Zalába. A hosszabb időre az Amerikai Egyesült Államokba költöző férfi öt éven át dolgozott bérvadászként, ezen időszak alatt Magyarország összes tájegységét bejárta, illetve vadászott már Finnországban, Ausztriában és két alkalommal Afrikában is. A vadászati múzeum az általa lőtt vadak trófeái és preparátumai mellett Boros Zoltán, valamint Meszlényi Attila témához illő festményeit, grafikáit mutatja be. A vadásztársaság a tárlat anyagát bővíteni is kívánja.

Forrás: Zalai Hírlap