wwf konferencia vietnámbanNemzetközi természetvédelmi szervezetek, többek között a TRAFFIC, a WWF és az IUCN is képviseltették magunkat azon a konferencián, amely Vietnámban elsőként tűzte ki célul, hogy a vadvilág védelméért és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásról nyisson vitát – olvasható a WWF Magyarország közleményében.

A kérdés tisztázása egyre sürgetőbb, hiszen jelenleg Vietnamban körülbelül 200 vadon élő fajjal kereskednek, ebből 80 faj igen ritkának számít. Leggyakrabban kígyókat, varánuszokat, tobzoskát, teknősöket, vadmacskákat, tigrist, leopárdot, medvét, szarvast és különböző majmokat vadásznak.
Dyang Huy Huyn professzor, a Vietnámi Zoológiai Társaság elnöke szerint a Vietnámban vadászott állatok közül az orrszarvú, a fehérkezű gibbon, a cibetmacska és a tapír a kihalás szélére jutott.
Nemcsak az illegális kereskedelem miatt vadásznak ezekre az állatokra. A helyi lakosság körülbelül 3400 tonna vadhúst fogyaszt el évente, ez megközelítőleg egymillió vadállatot jelent. A felmérések szerint 1990 előtt az orvvadászat az ország hegyvidéki régióiban élők igényeit szolgálta. Mára azonban országszerte nagy a kereslet a vadállatok húsa iránt, és a városi emberek (elsősorban üzletemberek) fogyasztása is egyre magasabb.
Az elkapott állatok mintegy 32 százalékát legálisan exportálják, bizonyos egyedeket pedig háziállatként tartanak, illetve gyógyászati célokra használnak.
Szakemberek szerint a vadállatok védelme érdekében szükség lenne arra, hogy a vadrezervátumokban lakókat célzó felvilágosító, életmódjuk megváltoztatásában segítő programok indításával, alternatív gazdasági megoldásokkal csökkentsék az orvvadászatot. E mellett a lakosságnak szóló tájékoztató programot is el kellene indítani, melyben felhívják a figyelmet a vadhúsfogyasztás hosszú távú veszélyeire.

Forrás: ForestPress