rókák lepték el a falutRókák költöztek Abára, a falu közepébe. A kéretlen vendégek otthonosan járkálnak a településen és ezzel alaposan megkeserítik a lakók életét. A vörös bundások nem csak a tyúkokat lopkodják, hanem farkasszemet néznek az arra járókkal is. Egyáltalán nem félnek, szinte háziállatként viselk
A fejér megyei településen van egy kis mocsaras, nádas terület, itt lelt ideális otthonra egy rókacsalád. A rókamama lekölykedzett, a kicsik felcseperedtek és egyre közelebb merészkedtek az emberekhez, csak hogy a jó szomszédságnak a falubeliek nem örülnek.

– Áprilisban találkoztam először az egyik rókával. A kertben dolgoztam és észrevettem, hogy leül közel hozzám és figyel - panaszolja a helybéli Erzsi néni.
Ezután a ravaszdi állatok egyre szemtelenebbek lettek. Az asszony szerint átugranak a kerítésen és legalább már 60 tyúkját ellopák. A legnagyobb gondot mégis az okozza, hogy ellepik a környező utcákat, ezzel alaposan ráijesztenek a járókelőkre.
– A kislányom a napokban sírva futott vissza a házba, mert a kerítésünk előtt ücsörgött az egyik. Hamarosan kezdődik az iskola, nem kéne megvárni, hogy valami komolyabb baj történjen. – bosszankodott ifj. Horváth Árpád.
A férfi megtalálta a rókalyukat, be is tömte kövekkel, ám ez sem zavarta meg a bundás szomszédokat. A falu polgármestere is értesült a problémáról. Szerinte a legnagyobb gondot az okozza, hogy a rókákat védetté nyilvánították és az utóbbi időben túlságosan elszaporodtak.
– Az irtásuk nem egyszerű, hiszen mérget tilos kirakni, lakott területen pedig nem lehet kilőni az állatokat. A megoldás az lehet, hogy egyeztetünk a rendőrséggel egy napot és amint kiadják az engedélyt, vadászok segítségével megpróbáljuk elkergetni a bosszantó állatokat - mondta Kossa Lajos.
A falubeliek attól is tartanak, hogy a rókák veszettek és egyszer majd megtámadják az embereket is, ám a helybéli vadásztársaság szerint ettől nem kell tartani, hiszen a rókák minden évben húspogácsában kapnak veszettség elleni oltóanyagot. Kulifai László, a Abai Vadásztársaság Elnöke azt is hozzátette: mindent megtesznek majd hogy a rókák a jövőben ne bosszantsák majd a lakókat.

Forrás: Borsonline