nem lesz medveinvázióA Nagyhagymás Rezervátumba telepítik a tusnádfürdői medvéket – adta hírül csütörtökön a központi sajtó. Az illetékesek szerint ez nem egészen így van, szó nincs tömeges költöztetésről. Megszámlálni is nehéz, hányszor kiáltottak már farkast… pontosabban medvét. Tételesen arról szólt a fáma jó pár alkalommal, hogy rettegj, székely, hozzák nyakadra a medvéket. Hol Csík, hol Gyergyó környékére „hoztak” kukázó, emberhez szokott medvéket egyes hírforrások szerint, ám ezt sorra cáfolták a tények. A tegnapi hírek egyike is erről szól: a Tusnádfürdőn, lakott településre beszokott, emberek között bóklászó macikat „exportálnák” új helyre.
A híradások szerint amióta fogytán az erdei gyümölcs, egyre több barnamedve cammog a tusnádi központ, állomás környékén. Veszélyes lehet a helyzet, hiszen hiába figyelmezteti tábla a turistákat, egy medvés csoportkép kedvéért sokan vakmerők lesznek. Az erdészet szakemberei szerint azért szoktak a medvék a városba, mert természetes élőhelyükön megszűnt az egykori békesség, motorosok, homokfutók zaklatják az erdők urait, ezért az állatok útnak indultak. Tusnádon eddig ugyan senkinek nem esett baja, de a településvezetők tartanak attól, hogy e helyzet megváltozhat.
Mi a megoldás? Miután értesítették a környezetvédelmi minisztériumot, a Nagyhagymás Rezervátummal együttműködve annak területére szállítanák a tusnádi medvéket – hozta nyilvánosságra a sajtó.
Bereczky Leonárdó, a medve-visszavadító központ vezetője nevet a híren. Cáfol: szó nincs arról, hogy medvecsaládok találnának új hazára a Nagyhagymás környékén. A medve-visszavadító központtal vették fel a kapcsolatot az illetékes szervek, de csupán két, árván maradt medvebocs nevelése kapcsán egyeztettek. Amint befogják a bocsokat, valóban a rezervátumba viszik, de a központ kertjébe, ahol természetes környezetben, emberek nélkül nőnek fel kétéves korukig, utána még évekig megfigyelik, merre vándorolnak. Nem lesz medveinvázió – nyugtat meg a medve-visszavadító, s felteszi a kérdést: egyáltalán miért is kellene a medvéket bárhová költöztetni? Élőhelyüket a motorosok háborgatják. Hát akkor miért nem a motorosokat „költöztetik”, tiltják ki az erdőkből?

Forrás: Erdély.ma