medvetámadásSúlyos állapotban szállították szombaton a SMURD helikopterével a marosvásárhelyi kórházba azt az 58 éves Hargita megyei juhászt, akit a Gyergyói-medencében megtámadt egy nőstény medve. Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőrség szóvivője szerint a Balánbányáról származó, gyergyóvaslábi férfi a Gyergyói-medence Heveder nevű legelőjén legeltette a juhokat, amikor egy kétbocsos anyamedve rátámadt és súlyosan megsebesítette a fején és a nyakán.
Az esztena tulajdonosa levitte a hegyről a juhászt a gyergyószentmiklósi városi kórházba.
 „A férfi fején és nyakán több harapásnyom, és az állat mancsától származó ütésnyom volt. A férfi gégefő-törést szenvedett, és több sérülés van a koponyáján, arcán” – nyilatkozta a MEDIAFAX tudósítójának dr. Péter Szilárd, a Hargita megyei mentőszolgálat vezetője.
A juhászt a gyergyószentmiklósi kórház sebészeti osztályára utalták be, de az orvosok megállapították, hogy nem rendelkeznek a megfelelő felszereléssel a gégefőn elvégzendő sebészeti beavatkozáshoz, és úgy döntöttek, Marosvásárhelyre küldik a pácienst.
 „A medve kiszakított a nyakából egy részt, és a gégefőn végzendő nagyon nehéz sebészeti beavatkozáshoz nincsenek megfelelő felszereléseink. Felvettük a kapcsolatot a marosvásárhelyi kollégákkal, hogy küldjenek egy SMURD-helikoptert a betegért. Egyelőre nincs veszélyben a férfi élete” – mondta dr. Cosmin Diac, a sebészeti osztály orvosa.
Hozzátette azonban, megtörténhet, hogy a férfi nem fog tudni többé beszélni, mivel a hangszálai is megsérültek.

Forrás: Erdély.ma